10 augustus 2020

Plant in de kijker: Ceratostigma willmottianum of loodkruid

Maak kennis met de laagblijvende sierlijke heester: Ceratostigma willmottianum. 

Plant in de kijker: Ceratostigma willmottianum of loodkruid

Plant u de winterharde plant in een kalkrijke grond waar veel zon aanwezig is? Dan komen haar lichtblauwe bloemen en aangename zachte geur snel tevoorschijn. Ze is familie van de plumbaginaceae en de geranium is haar lookalike. Tijd om het loodkruid beter te leren kennen!

Ceratostigma willmottianum of loodkruid

De ceratostigma willmottianum is een langbloeiende en sierlijke heester. U herkent haar aan haar robijnrode stengels en lichtblauw bloemetje. Doordat ze niet groter wordt dan 50 tot 70 cm, komt ze in ontwerpen typisch voor als vakbeplanting. Ze heeft veel zon nodig en is daarom het mooist tijdens de zomer- en late herfstmaanden. Naast veel zon, groeit ze het best in het een kalkrijke grond. Ook al heeft de ceratostigma graag veel zon, het is een plant die niet goed tegen de droogte kan. Vaak water geven is dus de boodschap!

Gebruik

Binnen de kwekerij merken we dat de ceratostigma voornamelijk wordt gebruikt in moderne particulieren – en bedrijfstuinen. Maar de diepblauw gekleurde bloem kan je ook perfect inzetten in een klassieke tuin. Het loodkruid is in pot verkrijgbaar en plant u het best tijdens het voor- of najaar. Plant haar naast grotere planten of als vakbeplanting onder een of meerdere bomen.

Verzorging en onderhoud

De heester heeft maar 1 snoeibeurt nodig per jaar, dit maakt van haar een ontzettend gemakkelijke plant. Snoeien gebeurt best tijdens het voorjaar, wanneer er bijna geen kans meer is op late nachtvorst. Eens ze een knipbeurt heeft gehad, blijft de plant mooi in vorm en zaait ze amper uit. Door haar winterhardheid weet de sierlijke heester ook tijdens de koude wintermaanden goed te overleven. Enkel tijdens erg strenge winters kan de plant wel wat bescherming gebruiken.

Lookalike: blauwe geranium

Ziet u graag (een blauwe) kleur in de tuin en bent u fan van de geraniumbloem? Dan is de Ceratostigma willmottianum zeker de moeite waard!

Ontvangt u graag meer informatie over deze laagblijvende sierlijke blauwe heester? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs. Wij helpen u graag verder.


Top