18 februari 2020

Plant in de spotlight: Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Siergrassen worden steeds populairder bij tuinaanleggers, tuinarchitecten en overheden. Vooral Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ of lampenpoetsersgras steekt er op onze kwekerij met kop en schouders bovenuit. Tijd voor tekst en uitleg!

Plant in de spotlight: Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Pennisetum of lampenpoetsersgras

Pennisetum is een siergras met opvallende, borstelachtige pluimen – en staat daardoor ook beter bekend als lampenpoetsersgras.

Pennisetum heeft verschillende cultivars. De wilde soort wordt bijvoorbeeld een dikke meter hoog, terwijl de dwergsoort ‘Little Bunny’ niet hoger groeit dan zo’n 30 cm.

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ vormt dan weer de gulden middenweg. Met een hoogte van zo’n 70 cm blijft hij compact, wat ‘m enorm geliefd maakt in Vlaamse tuinen.

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Op de kwekerij merken we dat vooral Pennisetum ‘Hameln’ enorm veel wordt afgenomen. Die populariteit dankt hij onder andere aan het feit dat hij het hele jaar door mooi blijft. Tussen juli en september bloeit hij rijkelijk met grote witte aren, waarna hij in de herfst een goudgele kleur krijgt en in de winter lichtbruin kleurt.

Daarnaast is Pennisetum ‘Hameln’ erg geliefd bij tuinprofessionals omdat hij in vrijwel elk tuinontwerp past. Van een strakke, moderne tuin tot een landelijke hof en zelfs openbare perken. Meestal worden ze in groep geplant als bodembedekker, maar daarnaast ogen ze ook heel mooi in een pot of ruime bak op een terras.

Verzorging

Nog een belangrijke reden voor z’n populariteit: Pennisetum stelt weinig eisen qua verzorging. Zo is hij om te beginnen heel tolerant. En dat wil zeggen dat ‘m geplant mag worden in bijna alle grondsoorten. Dat hij goed tegen droogte kan. En dat ook zeewind ‘m niet kan deren.

Daarnaast vraagt Pennisetum maar één snoeibeurt per jaar. Die vindt idealiter in maart of april plaats, wanneer de winter op z’n einde loopt. In dat geval knip je ‘m best terug tot zo’n 10 à 20 cm boven de grond. Op die manier krijgen nieuwe uitlopers voldoende ruimte om te groeien.

Alternatieven

Naast Pennisetum kweken wij uiteraard nog heel wat andere siergrassen. Ben je op zoek naar een alternatief met gelijkaardige eigenschappen? Dan is ook de Sesleria autumnalis enorm geliefd. Verkies je eerder siergrassen die wintergroen blijven? Dan zijn de Carex morrowii soorten toppers in hun categorie.

Wil je graag meer informatie over Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’? Wil je meer weten over onze andere siergrassen? Of heb je een andere vraag voor ons? Stuur ons dan zeker een berichtje of spring eens bij ons binnen. Wij staan steeds voor je klaar.


Top