10 april 2021

Mediterrane bomen: dit is ons aanbod!

De lente en zomer komen eraan! Het perfecte moment om een mediterrane boom te planten in de tuin. Bij een palmboom geniet u van groene bladeren het hele jaar door, terwijl u bij een vijgenboom geniet van heerlijke vruchten in de zomer. Hoe u deze bomen moet onderhouden en planten, leest u in deze blog.

Mediterrane bomen: dit is ons aanbod!

Mediterrane bomen: de palmboom

Palmbomen maken deel uit van de eenzaadlobbige planten. Dit betekent dat de bomen geen diktegroei kennen, maar enkel in de lengte groeien. Ook op latere leeftijd wordt de stam van een palmboom niet breder. Al na enkele maanden bereikt de stam zijn maximale dikte. De monopodiale groeiwijze, de stam die niet vertakt, is ook kenmerkend aan de palmboom. Pas aan het uiteinde van de stam groeien de bladeren. Het grootste voordeel van een palmboom is dat ze vaak heel het jaar door groen blijft. Afhankelijk van de soort, kan een palmboom meer dan 8 meter groot worden.

 

Palmboom planten

Palmbomen kan u ook perfect in een pot houden, maar het is aan te raden om een palmboom in volle grond te planten op een zonnige plaats. Dit kan vanaf het voorjaar rond maart of april! Maak het plantgat voldoende groot: de kuil moet twee keer zo diep en breed zijn als de pot van de palmboom. Zo heeft de palmboom voldoende plaats voor de wortels. Meng de aarde met mediterrane potgrond. Zo krijgt de palmboom de voeding die ze nodig heeft. Een boom met succes aanplanten? Daar leest u in deze blog meer over!

 

Verzorging palmboom

Een palmboom staat graag in het direct zonlicht en verdraagt daarom ook graag veel water. Zorg ervoor dat de grond steeds vochtig is. Vooral tijdens de zomermaanden mag de grond niet uitdrogen. Tijdens de winter is het dan net wel weer beter om de grond wat droger te houden. Doordat er minder water aanwezig is, is de kans op vorstschade kleiner.

Staat uw palmboom in een pot? Zorg er dan voor dat de pot drainage-gaten heeft aan de onderkant, zo kan al het overtollige water wegstromen. Heeft de pot onderaan geen gaatjes? Dan is de kans op wortelrot groter, aangezien de wortels voor langere tijd in laag water staan. De hoeveelheid water is afhankelijk van de luchtvochtigheid en hoeveelheid licht. Begin daarom met kleine hoeveelheden en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond. Is de grond na 3 dagen volledig droog? Geef dan iets meer water. Is de grond na 6 dagen nog steeds nat? Geef dan minder water.

Dorre gele bladeren mag u wegsnoeien, dit doet u het beste in het voorjaar. Tijdens de winter bieden de bladeren de nodige bescherming. Een palmboom snoeit u niet tot aan de stam, laat dus ongeveer zo’n 5 tot 10 cm van de tak die u wegsnoeit, staan.

 

Mediterrane bomen: de vijgenboom

Een vijgenboom is een vertakte struik of brede boom met knobbelige takken en kenmerkende bladeren. De bladeren voelen dik en leerachtig aan en in het voorjaar heeft een vijgenboom ook kleine bloemetjes. Een wilde vijgenboom produceert driemaal per jaar bloemen en vruchten. De gewone vijgenboom doet dit ‘maar’ een keer per jaar.

Hoe ouder de struik of boom is, hoe meer het typerende donkergrijze patroon op de stam zichtbaar wordt. Wanneer u de struik/boom niet veel snoeit, kan de boom tot wel 7 meter hoog worden. Het snoeien van de boom gebeurt tijdens de rustperiode tussen november en februari.

Een vijgenboom is een eenhuizige plant, dit betekent dat er geen andere plant nodig is om de vijgenboom te bevruchten. Rond april/mei zijn de eerste vruchten zichtbaar, in augustus zijn ze meestal pluk klaar.

 

Vijgenboom planten

Een vijgenboom plant u het beste op een beschutte warme plaats. Idealiter plant u ze tegen een muur die gericht is naar het zuiden. Op deze manier verwarmt de muur de plant, zo worden de vruchten in de zomer sneller rijp. Is er geen muur ter beschikking? Kies dan voor een plaats waar de struik/boom niet in de volle wind staat. Een jonge vijgenboom plant u het beste in het voorjaar, zo heeft de struik nog voldoende tijd om de wortels te ontwikkelen.

Maak het plantgat voldoende diep en breed: ook hier moet de kuil moet twee keer zo diep en breed zijn als de pot van de vijgenboom. Plant de boom op een klein bergje, zo staan de wortels niet te nat.

 

Verzorging vijgenboom

Tijdens de wintermaanden heeft een vijgenboom weinig water nodig. Gedurende de zomermaanden krijgt de plant wel graag voldoende water. Wanneer de bladeren slap hangen, weet u dat het tijd is om de vijgenboom water te geven. Wekelijks een beetje water geven aan de vijgenboom, is tijdens de zomermaanden een must!

 

Ontvangt u graag meer informatie over de mediterrane bomen: de palm- en vijgenboom? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs. Wij helpen u graag verder.


Top