1 maart 2023

Hydrangea macrophylla snoeien: de do’s en don’ts

Hortensia’s zorgen voor een mooi kleurenpalet in de tuin, maar de ene soort heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Zo komt er bij de Hydrangea macrophylla snoeien wel wat kijken. We geven u graag een aantal tips hoe u dat het best doet.

Hydrangea macrophylla snoeien: de do’s en don’ts

De Hydrangea macrophylla is de Latijnse naam voor de welgekende boerenhortensia. Hij bloeit op tweejarig hout, wat wil zeggen dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. Daarom heeft u best wat kennis nodig over hoe u deze Hydrangea-soort het best snoeit zodat hij optimaal bloeit.

 

Hydrangea macrophylla snoeien: zo doet u het

U snoeit hem het best in het voorjaar, na de ijsheiligen, want dan is de nachtvorst voorbij. Verwijder de oude, dorre bloemen van afgelopen jaar en verwijder te oude takken zodat er plaats is voor nieuwe scheuten. Die nieuwe scheuten zijn de bloemdragers voor het volgende jaar. De takken die nu het tweede jaar ingaan, geven bloemen deze zomer. Bij het afvriezen of bij fout snoeien is het mogelijk dat er enkel loof is zonder bloem. Alleen de eindknop van de tak geeft hierbij de bloemen.

Snoei dus nooit hard terug, want dan gaan de bloemen voor de volgende zomer verloren. Is je hortensia te groot? Knip gerust sommige stengels onderaan terug.

Een andere populaire tweejarige hortensia is de Hydrangea quercifolia, oftewel eikenbladhortensia:

Hydrangea quercifolia

Waar moet u extra goed op letten?

Let er goed op dat u het éénjarige hout niet afsnoeit, want dan blijft u ook éénjarig hout hebben. Snoeit u verkeerd? Dan heeft u nog steeds een prachtige plant, maar geen bloemen. Laat dus de takken zonder bloemen staan.

 

Graag minder werk? Ga voor éénjarig hout

De Hydrangea macrophylla snoeien brengt heel wat uitdagingen en werk met zich mee. Houdt u het liever simpel? Dan zijn er ook soorten die op éénjarig hout bloeien: de Hydrangea arborescens bijvoorbeeld, waaronder de meest bekende soort Hydrangea paniculata, oftewel Anabelle.

Eénjarig hout betekent dat u ze hard kunt terugsnoeien zonder dat de bloemen voor het huidige jaar verloren gaan. Na de ijsheiligen snoeit u deze plant en dezelfde zomer komen er alweer bloemen aan.

Hydrangea paniculata

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top