15 juli 2020

Bodemverbetering: Peter Truyens aan het woord

In onze kwekerij werken we samen met Peter Truyens van Intergrow. De expert bij uitstek wanneer het aankomt op teeltadvies. 

Bodemverbetering: Peter Truyens aan het woord

Op regelmatige basis controleert hij onze bodemkwaliteit, zodat onze planten, bomen, heesters en grassen in topconditie zijn. Wist u dat hun volledig assortiment aan materialen voor tuinaanleggers ook bij ons verkrijgbaar is? Zo kan u als aanlegger of tuinarchitect op één punt terecht. In deze blog geeft Peter verschillende tips om uw bodem te verbeteren!

Grootte van je plantpunt

Doorwortelbare ruimte voorzien is belangrijk voor de groei van uw plant of boom. Dit start met de grootte van je plantpunt. Vooral bij bomen is het belangrijk om minimaal 1,5 maal de kluitgrootte te voorzien in breedte. Iedere plantpunt moet net zo diep zijn dat de wortelhals boven het maaiveld zit.

Bij bomen met naakte wortel moet de plantput zo groot zijn zodat alle wortels uitgespreid zijn. Ze mogen niet gedraaid liggen of aan de buitenzijde van de plantput omhoog wijzen.

Hanteer bij kluit- en containerbomen de regel dat de plantput minstens anderhalve keer zo groot moet zijn als de kluit zelf.

Bodemverbeteraar: Doorlaatbaarheid

Vaak wordt ervan uit gegaan dat het goed is om de plantput veel luchtiger te maken dan de bestaande bodem daarrond. Toch is dat geen goed idee: enerzijds hebben de wortels de neiging om te blijven groeien in het beperkt volume van de plantput. Het resultaat? Ze groeien verder in een soort van grote bloempot. Anderzijds ontstaat er een soort van badkuipeffect door het verschil in waterdoorlaatbaarheid.

De oplossing? Meng een gedeelte van de grondverbeteraar of nieuwe grond met de bestaande grond. Zo ontstaan er minder abrupte overgangen en verbetert u de bestaande grond. Levisol is een goede oplossing voor over heel de oppervlakte. Voor plantgaten en hagen mengt u best 2 delen Levisol met een deel Vivimus.

Afwatering voor verbetering van je bodem

De afwatering van de grond kunt u gemakkelijk testen in twee stappen:

1. Maak een testput van 1 – 1,5 meter diep en vul deze met water.

2. Is er na 24u nog een groot deel van het water aanwezig? Dan is de afwatering naar de omliggende grond onvoldoende.

 

De oplossing? Ook hier in twee stappen:

1. Voorzie verticale grondpijler met een diameter van 10 tot 15 cm tot voorbij de diepste waterondoorlatende laag of tot op een waterdoorlatende laag waar het overtollige water horizontaal kan afgevoerd worden.

2. Vul de grondpijler met goed doorlatende en structuurrijke grond, gemengd met grof zand. Let er wel op dat het bodemtype niet te veel verschilt van de grond uit de plantput.

 

Is de grond grover op vlak van structuur t.o.v. de aanwezige grond? Dan kan dit de afwatering verbeteren. Hoewel een te groot textuurverschil net zorgt voor het omgekeerde effect.

Watergift als bodemverbeteraar

Het wateren van planten en bomen is ontzettend belangrijk! Laat de kluit van containerplanten voldoende water opzuigen alvorens ze geplant worden.

Verplant u  bomen met naakte wortel? Dan verdienen ook zij alle aandacht. Doordat de haarwortels zeer gevoelig zijn voor uitdroging, gaat er sowieso een deel van de wortels verloren. Met andere woorden starten bomen met naakte wortel dus met een gedeeltelijk uitgedroogd wortelgestel. Voldoende water geven is dus belangrijk, maar te veel water is dan weer even dodelijk als te weinig. Het gebruik van wetting agents helpt om de juiste balans te vinden.

Bemesting

Wilt u uw planten vitaal houden? Dan is ook de bemesting een belangrijk punt. Osmocote Preplant is efficiënt, veilig en gemakkelijk in gebruik. De omhulde meststof heeft een werkingsduur van 2 jaar en wordt bij aanleg van een tuin in schrale grond over heel het oppervlak ingewerkt.

Meer weten over bodemverbetering? Of heeft u nog vragen voor Peter? Neem dan zeker contact met ons op!


Top