20 maart 2022

Maak kennis met zaakvoerster Liesbeth

Het is ondertussen al 7 jaar geleden dat Liesbeth samen met haar man Dries begon aan haar avontuur bij Plantura. In die 7 jaar is er veel veranderd! In hun eigen leven, bij Plantura, en in de sector. In deze blog leren we Liesbeth beter kennen en blikken we terug op haar jaren bij Plantura!

Maak kennis met zaakvoerster Liesbeth

Opgroeien met groene vingers

Liesbeth kreeg de liefde voor planten met de paplepel binnen. “Mijn ouders hadden een groenteteeltbedrijf waar ik al van kindsbeen af in meehielp. In mijn puberjaren vond ik dat misschien iets minder leuk”, lacht ze, “maar dat maakte de liefde voor de plant er zeker niet minder om. Ik studeerde af als industrieel ingenieur in de tuinbouw en startte mijn loopbaan als onderzoekster voor gewasbeschermingsmiddelen en teeltoptimalisatie. Die theoretische bagage komt mij nu goed van pas bij Plantura.”

 

Het is duidelijk dat Liesbeth houdt van de natuur. “Ik vind het geweldig om planten te zien groeien en bloeien”, zegt ze. “Die liefde proberen we nu ook mee te geven aan onze 4 kinderen. Ook al zijn ze nog jong, op woensdagnamiddag zitten we vaak allemaal met onze handen in de aarde.”

Van arbeider naar zaakvoerder

Liesbeth: “Voor mij is de grootste verandering in de afgelopen jaren de overstap van zelfstandige die alles doet naar een coördinerende rol. Van arbeider naar zaakvoerder. Het is niet altijd makkelijk om dingen uit handen te geven, maar gelukkig hebben we een geweldig team dat elke dag het beste van zichzelf geeft. Dat geeft mij ook veel voldoening. Er zijn ondertussen een tiental mensen vast in dienst, allemaal hebben ze zo’n passie voor wat ze doen! Dat vind ik het sterkste punt van Plantura. Elke medewerker kan zich heel goed inleven in de tuin die de klant voor ogen heeft. Is een bepaalde plant toevallig niet op voorraad? Dan stellen ze meteen de juiste alternatieven voor.”

 

liesbeth wachters plantura

Iedereen wil een stukje groen

Tuinen zijn altijd modieus geweest, maar de laatste jaren ziet Liesbeth een grote ommekeer. “Iedereen wil een stukje groen. Daar heeft de coronacrisis natuurlijk iets mee te maken. Mensen beseffen nu hoe leuk het is om een mooie eigen tuin te hebben. Een groen plekje waar je tot rust komt. De tuinaannemers die bij ons klant zijn, hebben dan ook hun handen vol.”

 

Meer mediterrane planten

“Een andere evolutie heeft dan weer met de klimaatverandering te maken”, zegt Liesbeth. “Zeker na de warme zomers van 2019 en 2020 zag je dat de verkoop van mediterrane planten steeg. Deze planten kunnen beter tegen de warmte en behouden hun groene kleur, zelfs tijdens een hittegolf. Mensen beseffen ook dat hun eigen tuin een klein biotoop is waarmee ze zelf een invloed hebben op het steeds warmer wordende klimaat. De zogenoemde kiezeltuinen maken plaats voor meer groen en dat heeft lokaal een sterk verkoelend effect. Een tendens die we alleen maar toejuichen!”.


Top