19 december 2022

Kleur in uw winterse tuin dankzij deze voorjaarsbloeiers

Wanneer de winter eindigt, is uw tuin vaak nog kaal. Daar brengen voorjaarsbloeiers verandering in! Als u ze op tijd plant en goed verzorgt, kan u zelfs al vanaf januari genieten van een mooi kleurenpalet.

Kleur in uw winterse tuin dankzij deze voorjaarsbloeiers

De winterslaap in uw tuin is bijna gedaan. Hoog tijd voor de voorjaarsbloeiers om te tonen wat ze in huis hebben. In februari beginnen de eerste bloemen al te bloeien, en vanaf maart en april volgt de rest. Als u geluk hebt, geniet u zelfs al in januari van de bloemen van planten zoals winterjasmijn, toverhazelaar en zoete buxus.

Andere populaire voorjaarsbloeiers zijn kerstrozen, sneeuwklokjes en bruidsbloem. Ze brengen allemaal nieuw leven in de tuin na de winter.

voorjaarsbloeiers

Zo plant u voorjaarsbloeiers

De bloemen van voorjaarsbloeiers zijn vaak bescheiden. Als u ze verspreid over uw tuin plant, vallen ze niet zo hard op. Plant ze dus bij elkaar voor een duidelijk kleurenpalet. Dat mag in één grote groep, of in verschillende kleine groepjes, zolang er maar een paar samen staan. U kan ook aan ‘lasagnebeplanting’ doen: dan plant u verschillende voorjaarsbollen in lagen boven elkaar, met de late bloeiers onderaan en de vroege bovenaan. Dan geniet u in het voorjaar verschillende maanden van verschillende soorten bloemen.

Tip: voorjaarsbloeiers plant u het best in een humusrijke grond, voeg dus gerust compost en organische mest toe aan de grond voor u ze plant.

Wanneer u voorjaarsbloeiers het best plant? In de maand september, dan kunnen de wortels van de plant goed groeien door de warme temperatuur en voldoende neerslag. Zorg er sowieso voor dat ze geplant zijn vóór de eerste vorst, want ze hebben een koude periode nodig om in de lente te kunnen bloeien.

 

Zo onderhoudt u voorjaarsbloeiers

Voorjaarsbloeiers hebben geen speciale verzorging nodig. U hoeft ze enkel in het voorjaar na de bloei te snoeien zodat ze het jaar erop opnieuw kunnen bloeien. Alle vaste planten kunnen trouwens jarenlang op dezelfde plaats in de tuin blijven staan.

 

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top