26 januari 2023

Viburnum davidii: bloemen, bessen en bodembedekkend

Bent u voor uw klanten op zoek naar een wintergroene plant met een speciale touch? Wel, de Viburnum davidii combineert alvast mooi bloemen en bessen. We vertellen er u graag meer over.

Viburnum davidii: bloemen, bessen en bodembedekkend

De Viburnum davidii, oftewel ‘sneeuwbal’, is een bodembedekkende heester die wintergroen blijft. Hij kan solitair staan of in vakbeplanting, maar hij staat vooral graag in de zon of halfschaduw.

 

Van bloemen naar bessen

Wat deze prachtige bodembedekker zo speciaal maakt? In het voorjaar – z’n bloeiperiode is van april tot juni – krijgt hij mooie, witte bloemen met een heerlijke, fijne geur. In het najaar groeien er zwarte bessen aan. Deze zijn niet eetbaar voor mensen, maar wel voor vogels.

De bladeren blijven het hele jaar door groen. Ze zijn leerachtig, elliptisch en u herkent hen aan de 3 nerven.

Viburnum davidii bloem Viburnum davidii bes

Zo plant u de Viburnum davidii

U plant hem het best in een vochtige, humusrijke en goed doorlatende grond. Doe het wortelgedeelte in de plantput en verrijk eventueel met compost. Giet hem goed na de aanplanting. Daarna hoeft u hem enkel water te geven bij droogteperiodes, en dat 1 keer per week.

 

Onderhoudsvriendelijk

De Viburnum davidii is een sterke plant die niet kieskeurig is. Eens hij is dichtgegroeid, houdt hij namelijk onkruid tegen. Ook snoeien is niet nodig, tenzij hij buiten de border gaat of oude, zieke takken heeft. Dan snoeit u hem het best tegen het einde van de winter en begin van de lente.

Opgelet: er bestaat kans dat de taxuskever toeslaat en de bladranden afknaagt. Let hier dus goed op en verwijder het insect meteen.

Komt er strenge vorst aan van zo’n -10°C? Dan beschermt u de Viburnum davidii door hem af te dekken.

 

Op zoek naar meer voorjaarsbloeiers? Dan raden we ook de snelgroeiende tulpenboom, geurende Magnolia en meerstammige Gleditsia triacanthos sunburst aan.

 

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top