9 november 2021

Tutorial: wanneer planten water geven?

Desondanks de natte zomer zien we in een aantal tuinen de planten verdrogen. Wanneer moet u planten water geven? En hoe weet u wanneer de grond vochtig genoeg is? We leggen het uit in deze blog.

Tutorial: wanneer planten water geven?

Droge planten: oorzaken

De vele regen van het voorbije jaar doet vermoeden dat planten en bomen geen last hebben gehad van watertekort. En toch, in sommige tuinen hebben planten en bomen toch last van droogte. De redenen zijn uiteenlopend.

Veel verhardingen rondom borders zijn tegenwoordig zo gemaakt, dat het water wegstroomt nog voor het aan de borders geraakt. Een andere reden is dat de wortels van planten en bomen nog niet voldoende gegroeid zijn. In vele gevallen is het gewas groter dan de kluit zelf. De wortels zitten te diep, waardoor het water onmogelijk tot aan de diep geplante kluit geraakt.

 

Test: is de grond vochtig genoeg?

Als tuinprofessional kan u zelf controleren of de grond vochtig genoeg is. Dit controleert u ‘aan de kluit’ en doet u als volgt: graaf een diepte van 30 cm aan de stam van de boom of plant. De grond moet 30 cm diep vochtig aanvoelen. Kunt u de grond fijnknijpen tot een stevige bal? Dan is de grond vochtig genoeg. Valt de zand uit elkaar? Dan is er sprake van watertekort.

Sfeerbeeld van zwarte zand in de handen van een tuinprofessional

 

Wanneer planten water geven?

Voor het wateren van planten, zijn er twee vuistregels:

– U geeft beter een of twee keer per week veel water. Door de frequentie te verlagen, blijven de planten niet langdurig nat en voorkomt u een te vochtige omgeving.

– Geef uw groen altijd water in de ochtend of avond. Zo voorkomt u bladverbranding door de zon en geeft u de planten en bodem voldoende tijd om het water op te nemen.

 

Ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top