22 november 2022

De tuintrends voor 2023 volgens Plantura

2023 is bijna daar! Wilt u uw klanten een moderne tuin bieden? Wij vertellen u graag wat volgens ons dé tuintrends zijn voor het komende jaar. 

De tuintrends voor 2023 volgens Plantura

Eén tip die we alvast willen meegeven: ruim uw tuin niet op in de winter. Verwijder dus geen bruin geworden bladeren en bloemen. Doe dit pas in het voorjaar wanneer het gestopt is met vriezen. Zo heeft u nog een mooi winterbeeld in de tuin en blijven planten aan de voet beschermd tegen nachtvorst.

 

Een van dé tuintrends: groenblijvende leibomen

Groenblijvende leibomen worden vooral gebruikt om privacy te creëren in de tuin. Ze zijn enorm populair omdat ze ook in de winter hun groene blad behouden. Dat wil zeggen dat u het hele jaar door geniet van privacy in uw tuin. Leibomen hebben ook niet veel onderhoud nodig omdat ze niet snel groeien. Een aantal populaire soorten zijn: Quercus ilex, Photinia fraseri ‘Red Robin’, Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ en Elaeagnus ebbingei.

Leiboom

In onze plantenkwekerij merken we ook dat er veel meer vraag is naar meerstammen, inheemse bomen en vooral naar vaste planten en grassen die droogteresistent zijn. Zeker na een aantal zomers van lange droogte- en hitteperiodes. Het wordt namelijk deels door een gemeente opgelegd om meer inheemse soorten aan te planten in openbaar groen. En door het veranderende klimaat is het vaker nodig iets aan te planten dat de barre weersomstandigheden beter aankan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Amelanchier lamarckii, Parrotia persica, Gleditsia Sunburst, Liquidambar, Tilia, Acer campestre, Cornus mas, Prunus padus, Prunus avium en Sorbus aucuparia.

Acer campestre

Wat je minder zal zien de komende jaren: haagconiferen

Veel mensen plantten vroeger graag haagconiferen omdat ze een strakke en wintergroene haag wilden. Maar veel coniferen zijn afgestorven door de hitte. Coniferen wortelen namelijk niet diep en hebben zo sneller watertekort. Of omgekeerd: staan ze te lang met hun voeten in het water? Dan treedt er wortelrot op en sterft de plant af.

Thuja occidentalis brabant

Bij Plantura kan u altijd terecht voor de nieuwste tuintrends

Ons aanbod is enorm uitgebreid. We hebben voor ieder wat wils! Zo bezorgt u uw klanten steeds een tuin die helemaal in de mode is.

 

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top