16 november 2022

Tuinieren in de winter: 3 dingen om te doen in uw tuin

Tuinieren in de winter stelt meestal niet zoveel voor omdat er weinig dingen zijn die u kan doen. Heeft u toch zin om uw groene vingers uit de mouwen te steken? Dan vertellen wij u alvast 3 manieren om in uw tuin te werken in dit koude seizoen.

Tuinieren in de winter: 3 dingen om te doen in uw tuin

Planten

Tegenwoordig worden de meeste planten in pot gekweekt waardoor de wortels goed ontwikkeld zijn. Als u ze plant, let er dan op dat de grond niet te nat is én dat het niet vriest. Gelukkig is het geen probleem als het na het planten vriest, want winterharde planten kunnen daar tegen. De kans op uitdroging van nieuwe aanplanting in de winter is trouwens ook veel kleiner dan in de lente of zomer. Stijgen de temperaturen in het voorjaar? Dan groeien de planten snel en geniet u in de lente en zomer volop van een kleurrijke tuin.

 

Snoeien

Bijna alle planten en bomen zijn kaal in de winter waardoor u makkelijker naar de structuur van de takken kan kijken en zo beter ziet wat u doet. Zo kan u beschadigde of dode takken wegsnoeien en uw plant of boom ruimte geven om nieuwe, gezonde scheuten aan te maken. Let er wel op dat u dat niet doet wanneer het vriest! Leuk extraatje: er is zo goed als geen sapstroom waardoor uw boom niet verzwakt. Het is ook mooi meegenomen dat u na het snoeien niet zoveel afval hebt als in de zomer.

 

Kalken

Als er te weinig kalk in uw bodem zit, wordt hij te zuur. En dat brengt uw tuin stevig uit balans waardoor mos kan doorbreken en uw planten niet de nodige voedingselementen uit de bodem kunnen opnemen. De oplossing? Een goede kalkbeurt. De ideale periode hiervoor is van oktober tot februari. Want dan is het de natste periode van het jaar waardoor de kalk verticaal in de bodem verspreid wordt. Uw tuin ligt er dus gezond en levendig bij in het voorjaar.

 

Zin om te tuinieren in de winter?

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top