31 maart 2020

Tuinarchitecten Bart en Pieter: “We vinden het geweldig om te experimenteren met verschillende combinaties”

Bij Plantura genieten wij ervan om de creatieve ideeën van tuinarchitecten in te vullen met het juiste groen. Zo klopten een tijdje geleden ook Bart en Pieter bij ons aan voor de beplanting voor een patio en daktuin in een Antwerps hotel. Een gesprek over hun projecten, hun missie en hun passie als tuinarchitecten.

Tuinarchitecten Bart en Pieter: “We vinden het geweldig om te experimenteren met verschillende combinaties”

Vergeet de brave stadstuintjes. Bart en Pieter zetten als tuinarchitectenduo de natuur in de stad naar hun hand en creëren steevast een urban jungle met een twist. “Wij houden ons al 25 jaar bezig met stedelijk groen. Tuinen op daken, in patio’s, in hotels of op andere onverwachte plekken in de stad. We doen zowel grotere als kleinere projecten, maar onze sterkte ligt vooral in de kleinschalige ontwerpen. Omdat je er een echt kunstwerk van kan maken op korte tijd, en we op die manier naar hartenlust kunnen experimenteren.”

Groen met een roze-gele twist

“Dat experimenteren met groen is een enorme passie van ons. We proberen zoveel mogelijk combinaties uit: roze met geel, cactussen in combinatie met inheemse beplanting, … Op die manier blijft elk ontwerp een uitdaging. Ook de tropische sfeer proberen we vaak naar voren te laten komen in onze ontwerpen. Zelf verblijven wij regelmatig in Spanje, waardoor wij al meer dan tien jaar ervaring hebben met mediterrane beplanting.”

Harmonie met de omgeving

Of die tropische stijl ook hun uithangbord is? “De beplanting die wij kiezen, hangt in eerste instantie af van de omgeving. Daarom houden we ons niet krampachtig vast aan één stijl. We kijken naar de wensen van de bewoners en naar de plantensoorten die er al voorkomen.  Dat laatste wordt nu soms nog wat te weinig gedaan. Er moet net interne harmonie zijn. En als er al een sfeer of stijl aanwezig is, dan willen wij die als ontwerper net versterken.”

“We zijn nu ook meer en meer aan het experimenteren met inheemse beplanting om meer vogels, insecten en bijen aan te trekken. Daarnaast proberen we ook zoveel mogelijk bomen te planten. Want Vlaanderen telt al zo weinig bomen, zeker in de steden. Die diversiteit willen we in de mate van het mogelijke weer opkrikken.”

(c) Bart Kiggen

De natuur haar gang laten gaan

Waar Bart en Pieter als tuinarchitect het meeste voldoening uithalen? “We vinden het geweldig om met een creatief idee op de proppen te komen, maar het in de praktijk brengen is nog zoveel leuker. Je krijgt ongelooflijk snel resultaat te zien. De verbouwing van een huis duurt meestal een jaar of langer, terwijl je bij ons al na een paar dagen of een week resultaat ziet. Omdat we ook wel graag werken met grote bomen, hoge planten en veel massa. Maar het allerfijnste: door de natuur haar gang te laten gaan, wordt ons werk met de tijd alleen maar beter.”

Uitdagingen

Bij het aanleggen van die stedelijke tuinen gaan Bart en Pieter alvast geen enkele uitdaging uit de weg. “Het moeilijkste bij grote stadsprojecten? Alles tegelijkertijd op één plek krijgen. Daar komt ongelooflijk veel bij kijken. Je moet communiceren met verschillende leveranciers, aannemers, kraanbedrijven, de opdrachtgever zelf, … Vrachtwagens palmen de straat in, het verkeer wordt geblokkeerd en er komt politiebegeleiding aan te pas. En auto’s die nog in de straat geparkeerd staan, worden weggetakeld. Bij zo’n groot project is het letterlijk alle hens aan dek. Net daarom is het voor ons belangrijk om samen te werken met partners – zoals Plantura – die scherpe levertijden garanderen.” Hoe we dat elke keer klaarspelen, lees je in onze blog Achter de schermen: het logistieke proces.

Stedelijke projecten

Samen hebben Bart en Pieter dan ook al heel wat stedelijke projecten op hun palmares staan. “We hebben al zoveel projecten gedaan waarvan we nooit dachten dat we het gingen doen. Zowel groot als klein. Bovendien zitten er nog heel wat spannende projecten in de pijplijn. Daar kijken we alvast enorm naar uit.”

Wil je graag de tuinontwerpen van Bart en Pieter bezichtigen? Neem dan zeker een kijkje op hun website www.bart-pieter.be.

Ben jij een tuinarchitect en wil je graag zelf eens aan het woord komen bij ons? Stuur ons dan een berichtje!

Benieuwd naar ons aanbod? Download dan onze plantencatalogus.


Top