7 september 2020

Tuinarchitect Joren: “Klassieke tuinen met heesters? Dat vind ik maar saai.”

Tuinarchitecten vinden bij ons de planten en struiken die ze zoeken voor hun ontwerpen. Net zoals Joren van ECOLAND+dsgn. Tijd voor een interview over zijn visie op tuinarchitectuur.  

Tuinarchitect Joren: “Klassieke tuinen met heesters? Dat vind ik maar saai.”

“Ik combineer het ecologische met een creatieve duurzaamheid. Hierbij leef ik me graag uit, waarbij ik rekening hou met de functionaliteit van iedere tuin. Maar ik geef ook graag aandacht aan kleur en speelsheid. Vaak krijg ik de vraag van de klant hoe ze het functionele in balans kunnen brengen met het esthetische. In het begin is dit natuurlijk altijd even zoeken, samen met de klant. Waar wonen ze? Hoe ziet hun interieur eruit? Hoe praten ze en wat vinden ze mooi? Op basis daarvan ga ik op zoek naar unieke plantensamenstellingen en baseer ik me op een langetermijnvisie.”

 

Romantische dynamiek

“Je ziet vaak tuinstructuren terug met heesters, dit zijn naar mijn gevoel de saaiere tuinen. Ik zie het liever romantischer met veel variatie en beweging: verschillende bloemen met heerlijke geuren en kleuren. Hierbij vertrek ik wel altijd vanuit het ecologisch verhaal, waarbij ik rekening houd met de natuurlijke omgeving, de bodem en de plantgroei. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijke ook een belangrijk onderdeel, zowel voor mezelf als voor de klant. Dat ecologische aspect vertaalt zich ook in het kraanwerk in de tuin zelf. Wanneer het moet, komt er een kraan aan te pas. Maar het liefst voer ik niet te veel grond af.

De ontwerpen die ik maak, gaan altijd twee kanten uit: of het is een tuin voor mensen die zo weinig mogelijk onderhoud willen. Of het zijn mensen die bewust met de natuur bezig zijn en dus graag in de tuin bezig zijn. Wat de vraag ook is, vanaf het begin houd ik rekening met duurzaamheid en denk ik op lange termijn.”

 

Bodemanalyse

“Dat nadenken over de lange termijn van een tuin vormt ook meteen mijn visie op tuinarchitectuur. Als ik kijk rondom mij, dan vormen veel tuinarchitecten het aanspreekpunt over de volledige lijn. Hierbij gaat het niet enkel over de plannen, maar ook de opvolging en het aanleggen van de tuin zelf. Dat is naar mijn aanvoelen niet helemaal juist, want er zijn andere mensen die daar veel beter in zijn. Een architect laat je toch ook geen ramen of deuren plaatsen?”

 

Organisch verloop

“Daarom focus ik mij liever op het creatieve en het onderliggende. Eerst start ik met een bodemanalyse, iets wat nog te weinig wordt gedaan. Op basis daarvan breng ik verschillende elementen samen met een duurzame tuin als eindresultaat. Dat maakt de samenwerking met Plantura ook zo speciaal. Ze hebben een ontzettend brede waaier van planten in huis. Is er dan toch eens een plant niet voorradig? Dan komen ze altijd met een alternatief, hoewel ze wel altijd rekening houden met mijn eerste keuze. Alle samenwerkingen met Plantura hebben een organisch verloop, dat maakt het ook net zo fijn.”

 

Beleving binnen- en buitenshuis

“Wat van een tuin een tuin maakt? Voor mij is dit absoluut de beleving binnen- en buitenshuis. Hoe ziet de tuin eruit wanneer je in de woning staat, wanneer je door huis wandelt of als je ergens gaat zitten? Allemaal onderdelen die bijdragen aan het totaalplaatje. Daarom geef ik zelf ook voorrang aan 3D-studies en ontwerpen. Bij een 2D-ontwerp begrijpt de klant waar je naartoe wil. Bij een 3D-ontwerp weten mensen waar ze in investeren en hoe het eruit zal zien.”

In mijn ontwerpen staat de woning steeds centraal, de rest volgt hierop. Ik hanteer zelf ook steeds de volgorde: woning, terras, gras en beplanting. De buitenrelatie is belangrijk, want het ene halfjaar beleef je de tuin van binnenuit maar het andere halfjaar leef je echt buiten. Wat is er op zo’n moment leuker dan een pluktuin met kruiden die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor op de barbecue? Voor mij hoeft het allemaal niet zo afgelijnd te zijn, dat maakt het net leuk!”

 

Doen wat goed voelt
“Net door een tuin minder afgelijnd te maken, heb ik het gevoel dat ik mensen in gang zet. Dat maakt mijn job ook zo boeiend. Het is een wisselwerking van advies geven en krijgen. Elkaar inspireren om zo je blik te verruimen, zodat ik dit ook weer kan doortrekken in mijn ontwerpen. Ik blijf continu vernieuwen en op zoek gaan naar een natuurlijke balans.”

 

Fotografisch geheugen
“Zelf haal ik inspiratie uit de meest uiteenlopende details. Mijn fotografisch geheugen komt hier vooral goed van pas. Reizen doe ik eigenlijk niet veel maar dat betekent niet dat ik niet op veel plaatsen kom. Integendeel! In mijn onderbewust ben ik steeds aandachtig voor vormen en materialen. Ik doe niets liever dan op zoek te gaan naar beleving! Dat merk ik bij mezelf en zie ik ook terugkomen in mijn ontwerpen.”


Top

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.