15 september 2022

Ontmoet teeltmedewerker Axel: “Van hobby naar passie naar beroep”

Axel werkt nog maar sinds half januari bij Plantura, en toch is hij al een vaste waarde. We zijn heel fier dat hij recht van de schoolbanken bij ons terechtkwam! Hij vertelt je graag over z’n job bij Plantura en z’n scoutskennis die goed van pas komt.

Ontmoet teeltmedewerker Axel: “Van hobby naar passie naar beroep”

Recht van de schoolbanken

Axel werkt sinds half januari bij Plantura. Hij komt recht van de schoolbanken! “Ik heb Groenmanagement gestudeerd in Diepenbeek en ik zag de vacature voor teeltmedewerker bij Plantura voor ’t eerst op Facebook. Ik informeerde me even bij een kameraad die ook bij Plantura werkte en dan ben ik hier terechtgekomen”, zegt Axel.

Waarom hij voor Plantura koos? “De sector spreekt me heel hard aan en het is heel kort bij”. Axel woont in Bocholt en moet maar 10 minuutjes rijden. “Het vroeg opstaan valt dus heel goed mee”, lacht hij.

 

Na de voldoening komt de uitdaging

Als teeltmedewerker staat Axel onder andere in voor het potseizoen. “Wanneer er stekken binnenkomen, moet ik die juist labelen, inpotten en ervoor zorgen dat alles op de juiste plaats terechtkomt.” En daar haalt hij heel wat voldoening uit. “Eerst zijn alle velden leeg, en tijdens het potseizoen moet ik alles vullen. Dan word ik enorm trots als ik het resultaat zie waar we maandenlang aan gewerkt hebben.”

Daarna komt een van Axels grootste uitdagingen. Want eens het veld vol planten staat, moet je ze natuurlijk in leven houden. “Alle planten moeten niet gewoon water krijgen, ze moeten ook allemaal de juiste hoeveelheid krijgen. Dat correct onder controle houden is een serieuze uitdaging. Zeker tijdens de afgelopen, droge zomer waren het spannende dagen.”

Buiten het potseizoen is Axel verantwoordelijk voor het correct plaatsen van alle inkomende planten. En hij is ook de rechterhand van Liesbeth in de kwekerij. Een bezige bij dus!

 

Scoutskennis toepassen bij Plantura

De interesse in het vak heeft Axel al van jongs af. “Het ging van hobby, naar passie, naar beroep. En die passie blijft!” Gelukkig is het bij Plantura ook heel fijn om te werken. “Er heerst een familiale sfeer onder de collega’s. Ik had er direct een thuisgevoel! Ik leer elke dag bij van hen, maar we kunnen ook goed zeveren”, lacht hij.

Ook buiten z’n job bevindt Axel zich in de natuur. “Ik doe graag aan fotografie, en dan vooral van natuur, planten en dieren.” Én hij is actief leiding bij de scouts in Bree. “Er zijn zelfs scouts-skills die ik kan toepassen op het werk: planten vastzetten met bepaalde knopen bijvoorbeeld.” Een win-winsituatie!


Top