29 augustus 2021

Sierui bloem: een knappe bloembol voor tijdens het voorjaar!

Het najaar breekt aan, tijd om de eerste bloembollen te planten. Een van onze recentste favorieten: de Allium. Beter gekend als de sierui! Er zijn honderden soorten, dus aan keuze is er zeker geen tekort.

Sierui bloem: een knappe bloembol voor tijdens het voorjaar!

Sierui bloem planten

Alliums of sieruien zijn bloembollen die massaal hun weg terugvinden in de tuinen en het openbaar groen van vandaag. Alliums zijn bloembollen die groeien tijdens het voorjaar, dit betekent dat u de bloembollen moet planten tijdens het najaar (september/oktober). De bloembol is meerjarig, waardoor ze meerdere jaren achter elkaar mooi in bloei komt te staan.

De Alliums plant u het best in het begin van de herfst. Ze groeien het best op een droge en zonnige plaats met goed vochtdoorlatende grond. Is de grond te vochtig, dan is de kans groot dat de bloembollen wegrotten tijdens de winter. Indien nodig kan u de grond mengen met grind, dit zorgt ook voor een goede afwatering. De sierui bloem komt het mooiste tot haar recht wanneer u ze in een grote groep bij elkaar plant. Denk hierbij natuurlijk wel aan de plantafstand!

Maak een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de diameter van de bol. Zorg voor een plantafstand van 20 cm tussen de grote bloembollen. Zijn de bloembollen eerder klein? Dan kan u er ook voor kiezen om één groot gat te maken, waar u de bloembollen vervolgens allemaal samen inlegt. Let er hierbij op dat u de bloembollen wel naast elkaar legt, en niet op elkaar. Leg iedere bloembol ook steeds met de neus naar boven.

 

Sierui bloem verzorgen

Alliums zijn gemakkelijk in onderhoud. Al het voedsel halen ze uit de bloembol, enkel af en toe water geven is nodig. Is het een langere tijd droog? Dan is het wel aangewezen om vaker water te geven. Alliums aarden het best in een grond met veel kalk. Zit er weinig kalk in de grond? Dan doet u er goed aan om de kalkgraad te verhogen.

 

Allium kenmerken

De vraag naar Alliums is tegenwoordig groot. Daarom zijn ze bij Plantura ook verkrijgbaar in pot. Zo plant u ze meteen aan in de tuin tijdens het voorjaar of zomer. Alliums hebben een rechte stevige stengel van soms een meter hoog. Dit zorgt ervoor dat de bloembollen boven borders of struiken uitkomen en dus een extra dimensie geven aan het uitzicht.

Sfeerbeeld van Alliums bloemen

Alliums zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, zoals paars en wit. Ook worden de bloemen van de sierui gebruikt als snijbloem, om ze daarna te laten drogen tot droogbloem.

Ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top