22 maart 2020

Het gebruik van schors: de voordelen en aandachtspunten op een rij

Onderhoudsvriendelijke tuinen en plantsoenen zijn steeds meer de norm. En dat heeft niet alleen invloed op plantkeuzes, maar ook op de afwerking. Zo kiezen tuinaanleggers en -architecten steeds meer voor schors in de tuin van hun klant. Maar wat is de meerwaarde ervan? Welke type schors kies je best voor jouw klant? En wat zijn de aandachtspunten? Wij leggen het voor je uit.

Het gebruik van schors: de voordelen en aandachtspunten op een rij

De voordelen van schors

Schors wordt alsmaar populairder als afdekmateriaal in tuinen en plantsoenen. En dat heeft zo z’n redenen:

  • Schors houdt onkruid op een efficiënte manier tegen. Dankzij schors krijgen onkruidzaden minder zonlicht, waardoor ze ook minder snel kiemen.
  •  Schors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden. Het houdt de bodem langer vochtig, waardoor planten minder water nodig hebben en beter beschermd zijn tegen extreme droogte. En het beschermt planten tegen hoge temperaturen én strenge vorst.
  • Schors laat tuinen er mooi en verzorgd uitzien. Naast het praktische nut, heeft schors dus ook een grote sierwaarde.
  • Schors is beschikbaar in heel wat verschillende soorten. Elk verschillend qua prijs, kwaliteit en levensduur. Op die manier kies je makkelijk de schors die het beste aansluit bij de wensen van je klant.

Onze aanrader: kokoschips

Schors bestaat dus in heel wat verschillende soorten. Hoe scheid je dan het kaf van het koren? Hier bij Plantura hebben wij ervoor gekozen om kokoschips van Copertiz te verdelen. Een bewuste keuze, aangezien kokoschips heel wat voordelen heeft:

  • Kokoschips heeft een levensduur tot maar liefst acht jaar en gaat dus een stuk langer mee dan traditionele schors.
  • Het verteert trager, waardoor het minder stikstof uit de grond onttrekt en dus minder voedsel van planten afneemt.
  • Kokosschors is niet verzurend voor de bodem.
  • Het blijft stabiel liggen en is daardoor goed beloopbaar. Net daarom is kokoschips vaak ook een populaire keuze voor finse pistes, speeltuinen of wandelpaden.
  • Het verkleurt op dezelfde manier als hout, waardoor het een natuurlijke look heeft.
  • Het wordt geleverd in bijeengeperste balen, waardoor je tot 4 m² kan bedekken met 1 draagbare zak. Je hebt dus heel wat minder zakken nodig bij de aanleg ervan. Extra makkelijk!

Benieuwd naar de rest van ons aanbod? Download onze plantencatalogus.

Schors aanleggen: enkele aandachtspunten

Heb je een bepaalde soort schors gekozen voor de tuin van je klant? Tijd om aan de slag te gaan!

  • Allereerst: weeg af welke planten in de tuin ook daadwerkelijk schors verdragen. Schors is een goed idee bij het merendeel van de planten en heesters, maar is af te raden bij kruipende bodembedekkers of planten die een drogere grond verkiezen.
  • Maak de bodem volledig onkruidvrij, zodat je kan starten met een zuivere bodem.
  • Strooi een laag van 5 à 15 cm dik, afhankelijk van het doel van de schors.
  • Belangrijk: zorg ervoor dat de stam van de plant of heester voldoende lucht krijgt. Vaak merken we dat tuinaanleggers de schors helemaal tot tegen de planten gooien. Maar daar kunnen ze net niet tegen. Probeer dan ook altijd wat ruimte te laten rondom de plant.

Schors en andere toebehoren bij Plantura

Naast kwaliteitsvol groen kan je bij ons dus ook terecht voor een aantal toebehoren. Wil je meer weten over de kokoschips? Over onze andere toebehoren? Of heb je nog een andere vraag voor ons? Stuur ons dan zeker een berichtje. Wij helpen je met veel plezier verder.


Top