6 december 2022

Tuinarchitect Ronny Nulens van Artuindesign: “2 woorden die ik vaak gebruik bij tuinvoorstellen? ‘Romantiek’ en ‘ambiance’!”

Artuindesign is een bureau voor Tuin- en Landschapsarchitectuur. Achter deze eenmanszaak zit Ronny Nulens, een tuinarchitect met liefde voor het vak. Hij vertelt u graag zijn visie op tuinarchitectuur, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en hoe z’n samenwerking met Plantura loopt.

Tuinarchitect Ronny Nulens van Artuindesign: “2 woorden die ik vaak gebruik bij tuinvoorstellen? ‘Romantiek’ en ‘ambiance’!”

Ronny Nulens, tuinarchitect en zaakvoerder bij Artuindesign zit al lang in het vak. In 2016 startte hij zelfs zijn eigen zaak. “Dat was eerst onder mijn naam, en later is de naam veranderd naar Artuindesign. Wij bieden een volledige begeleiding voor de klant, van het ontwerp tot de laatste plant in de bodem gaat.”

 

Verandering naar verwildering en duurzaamheid

Als er één stijl is die Ronny vaak ziet terugkomen, is het die van verwilderde tuinen. “Inderdaad! In mijn opleiding leerde ik over klassieke tuinarchitectuur uit de 17de eeuw, vooral formele tuinen uit Italië, Frankrijk, Engeland … Alle tuinen waren heel georganiseerd, geknipt, geschoren en in vormen gesnoeid. Nu is vooral het aspect van duurzaamheid heel belangrijk.”

“Tuinarchitectuur evolueert duidelijk meer naar natuurlijke, wilde tuinen die minder strak georganiseerd zijn. Het woord ‘biodiversiteit’ komt in bijna ieder project naar boven. Hierbij zaait men vaak een mengeling van gras en kruiden om alles zo natuurlijk mogelijk te laten groeien.”

 

Inspiratie uit Downton Abbey en Inspector Morse

Waar Ronny zijn inspiratie vandaan haalt? “Ik heb oog voor detail. Overal waar ik kom, kijk ik naar de omgeving. Zeker wanneer ik op reis ben, zowel in binnen- als buitenland. Ook uit de natuur haal ik heel wat inspiratie en wanneer ik op bezoek ga bij een plantenkwekerij.”

“Wanneer ik films of series kijk, kijk ik bijna altijd naar de achtergrond in plaats van naar de personages. Vooral bij Britse series die veel landschappen laten zien zoals Downton Abbey en Inspector Morse.”

 

Belang van een tijdloze tuin

“Een tuin moet altijd tijdloos zijn”, vertelt Ronny. “De plantencultuur moet voorop staan en moet belangrijker zijn dan de plantenbakken of de versieringen die erbij komen. Vergeet niet dat planten ons allemaal overleven: bomen kunnen wel 300 jaar oud worden.”

“Dat is het tegenovergestelde van de hedendaagse tuinarchitectuur waarbij veel mensen iets meteen willen hebben. Maar ik vind het net mooi dat je een boom jarenlang ziet groeien, generatie op generatie. Zo leeft je tuin echt.”

 

“Op Plantura kan je rekenen”

Ronny is al vanaf dag 1 klant bij Plantura. “En die samenwerking verloopt heel vlot”, zegt hij. “Ik kan vooraf navragen welke planten beschikbaar zijn en wat de kostprijs is. Dat is heel handig, want ik geef mijn klanten graag een budgetraming. Verder is de kwaliteit die ze aanleveren dik in orde, ik kan altijd op hen rekenen.”

“Bij Plantura reageren ze ook snel. Als ik een prijsaanvraag opstuur, heb ik vaak binnen het uur antwoord. Ook de service is uitmuntend. Vraag ik een bepaalde plant die zij niet op voorraad hebben? Dan gaan zij op zoek bij andere kwekerijen en is het binnen de week al leverbaar. Alles verloopt enorm vlot.”

 

Benieuwd naar de realisaties van Artuindesign? Neem een kijkje op hun website.

 

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top