15 januari 2020

5 tips voor het beplanten van een onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke tuinen, parken en gemeenteplantsoenen worden steeds meer de norm. Wat betekent dat voor de beplanting? Hoe maak je als tuinarchitect- of aanlegger voor jouw klanten juiste keuzes? Wij geven je vijf tips.

 

5 tips voor het beplanten van een onderhoudsvriendelijke tuin

1.    Traaggroeiende hagen

Hagen zijn ideaal als groene omlijsting van tuinen, parken of gemeenteplantsoenen. Ze schermen stukken af en zorgen zo voor meer privacy. Net daarom kiezen collega-tuinaanleggers en -architecten vaak voor snelgroeiende soorten. Die zijn goedkoper en groeien snel hoog en gesloten, waardoor je klanten al na een paar jaar een volle haag hebben. Het nadeel? Doordat ze zo snel groeien, vereisen ze ook meer snoeiwerk. Vaak tot driemaal per jaar.

Wil je een onderhoudsarme tuin voor je klant ontwerpen, dan is het belangrijk om te kiezen voor traaggroeiende soorten. Die zijn vaak iets duurder, maar vragen heel wat minder verzorging. Een eenmalige snoeibeurt per jaar is dan ook voldoende. Toppers in hun categorie zijn de Ilex meserveae of blauwe hulst soorten. Ze zijn traaggroeiend, laten zich makkelijk snoeien en zijn winterhard. De vrouwelijke cultivars hebben ook besjes, waardoor ze vogels aantrekken.

Benieuwd naar ons aanbod? Download onze overzichtelijke plantencatalogus.

2.    Bodembedekkers

Onbedekte grond geeft onkruid vrij spel. Net daarom zijn bodembedekkers een ideale oplossing. Ze groeien heel dicht, waardoor onkruid geen kans krijgt om uit te schieten. Een bijkomend pluspunt is dat ze tuinen meteen een groene, natuurlijke en aangeklede look geven. En ze vragen minder onderhoud dan een gazon. Het enige nadeel: je mag er niet te veel over lopen. Daar houd je dus best ook rekening mee in je ontwerp.

Voorbeelden van populaire bodembedekkers zijn Waldsteinia ternata (goudaardbei), Ajuga soorten (kruipend zenegroen) en Vinca soorten (maagdenpalm). Ze groeien snel, zijn groenblijvend en vragen weinig onderhoud. Ook siergrassen vragen weinig onderhoud en zijn ideale bodembedekkers.

3.    Grote groepen bij elkaar

Daarnaast zet je in een onderhoudsarme tuin ook best dezelfde planten in grote groepen bij elkaar. Dat bespaart heel wat werk. Wanneer je verschillende soorten allemaal apart zou planten, dan zou je elk plantje immers op z’n eigen manier moeten onderhouden. Door grote groepen van dezelfde planten samen te zetten, kan je klant ze in één geheel verzorgen. Makkelijker én een stuk sneller.

4.    De natuur volgen

Ook enorm belangrijk voor een onderhoudsarme tuin: volg de natuur. Komt de beplanting op een zonnige of een schaduwrijke plek? Is de grond vochtig of heel droog? En welke grondsoort heeft de tuin in kwestie? Elke plant heeft z’n favoriete plek. En de juiste plant op de juiste plek zal vanzelf groeien en weinig verzorging vragen. Kies dus planten die bij de situatie van een tuin passen. Dat zal je klant nadien een hoop onderhoud en frustratie besparen.

5.    Vaste planten

Het is misschien logisch, maar kies tot slot altijd voor vaste planten in plaats van eenjarige. Die laatste moet je elk jaar opnieuw planten of zaaien, terwijl vaste planten elk jaar vanzelf terugkomen. Vermijd in dat geval wel snelgroeiende en woekerende planten, want die zullen tuinen al snel overheersen als je klant ze niet tijdig inperkt.

Ook planten die veel bespuiting nodig hebben of waarbij je bloemen moet wegknippen, zijn een minder goed idee. Kies daarentegen voor vaste planten zoals de hortensia (Hydrangea), hertshooi (Hypericum) en de laagblijvende vlinderstruik (Buddleja). Die vragen weinig onderhoud en zijn erg populair.

Twijfel je nog over de plantkeuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Heb je nog planttips nodig? Of wil je ons graag een vraag stellen? Stuur ons dan zeker een berichtje.

Wil je graag een overzicht van de planten die wij in ons aanbod hebben? Download dan zeker onze stocklijst.


Top