6 november 2019

Meerstammige bomen en struiken als blikvanger in je tuin

Moderne tuinen worden kleiner en kleiner, en grote bomen passen niet altijd meer in dat plaatje. Om toch een eyecatcher in de tuin te hebben, kiezen collega-tuinaanleggers en tuinarchitecten steeds vaker voor een karaktervolle meerstam. Maar waarom verdient die meerstam nu eigenlijk een plekje in jouw tuin? Je leest het hier. 

Meerstammige bomen en struiken als blikvanger in je tuin

Meerstammige bomen en struiken

Zoals de naam wellicht al verklapt, bestaat een meerstam niet uit één stam, maar wel uit twee tot zelfs acht stammen. Terwijl de stam van een klassieke boom gewoon recht omhoog groeit en een kruin krijgt, heeft een meerstam verschillende takken met elk een eigen kruin. Een perfecte combinatie tussen een boom en een struik, als het ware.

Meerstammige bomen kunnen op een natuurlijke manier ontstaan, maar vaker ontstaan ze door de hoofdtak zorgvuldig te snoeien tot er aan de zijkant ook takken beginnen te groeien. Het resultaat? Bomen en struiken die laag bij de grond vertakken en vaasvormig omhoog groeien. Hierdoor zijn ze vaak iets lager en breder dan de standaard bomen.

De meerstam als eyecatcher

Kleine tuinen vragen een creatieve aanpak, en net daarom kiezen collega-tuinaanleggers en tuinarchitecten steeds vaker voor een eyecatcher. Meerstammige bomen en struiken lenen zich hier perfect voor, omdat ze dankzij hun grillige stam makkelijk de show stelen in zowel moderne als klassieke tuinen. Op esthetisch vlak zijn het dan ook echte uitblinkers.

Maar daarnaast blinken meerstammen ook op heel wat andere vlakken uit. Zo kan je de meeste soorten redelijk groot laten worden, maar zijn ze – in tegenstelling tot klassieke bomen – ook veel makkelijker klein te houden. Een andere troef: dankzij de verschillende stammen heeft de onderzijde een open structuur. Met doorkijkgaatjes. Dat is leuk, want op die manier belemmeren meerstammen licht en zicht veel minder. En wat wij nog een voordeel vinden? De meerdere stammen met elk een eigen kruin zorgen voor een groen bladerdek in je tuin. Mooi, en het kan voor extra schaduw zorgen.

In de kijker: de kurkeik

Een topper in zijn categorie is de Quercus suber of kurkeik. Hij staat vooral bekend om zijn grillige stam die een gerimpelde, grijze kurklaag krijgt als hij ouder wordt. De kurkeik is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, en die mediterrane sfeer straalt hij ook graag in Belgische tuinen uit. Daardoor wordt hij ook vaak gebruikt als de vervanger van de olijfboom.

En het voordeel? Hij groeit niet enorm hard en blijft ook in de winter erg mooi, omdat hij zijn bladeren behoudt. Al is hij daardoor wel wat gevoeliger voor strenge winters en kan hij dus ook sneller kapot vriezen.

Meerstammige bomen en planten bij Plantura

Ben je op zoek naar een meerstammige boom of struik voor je project? Dan kan je bij ons alvast terecht voor meerstammen in verschillende soorten en maten. Van hoog opgesnoeide tot laag opgesnoeide en van bladhoudende tot bladverliezende.

Heeft jouw klant online al eens zitten snuisteren en op die manier een bepaald idee in z’n hoofd gekregen? Wij adviseren je graag welke meerstam nu écht in de tuin van jouw klant past, rekening houdend met het type grond en wat jouw klant mooi vindt.

Wil je graag meer weten over ons aanbod van meerstammige bomen en struiken? Of heb je vragen over of voor onze groothandel? Neem dan zeker contact met ons op en we helpen je met plezier verder. 


Top