25 juli 2022

Najaarsplant in de kijker: Liriope Muscari

Tijdens deze mooie maand augustus zetten we de Liriope Muscari in de kijker. Beter bekend onder de Nederlandse naam: leliegras. Tijdens het najaar kleurt ze iedere omgeving zacht paars.

Najaarsplant in de kijker: Liriope Muscari

Een winterharde plant die het hele jaar door voor kleur in de tuin zorgt en een ideale bodembedekker is? Dat is de Liriope Muscari! Deze plant wordt zo’n 30 cm hoog en bestaat uit verschillende cultivars die vooral bloeien in september & oktober. Een echte najaarsplant dus!

Dankzij z’n paarse bloemen – die op de blauwe muscari-druifjes lijken – en wintergroene bladeren zijn er nooit kale plekken in de tuin.

 

Hoe onderhouden?

De Liriope Muscari staat het liefst in de halfschaduw. Hij bloeit ook het best in een niet al te droge en humusrijke grond. Na de winter kan het blad beschadigd of verkleurd zijn. Knip daarom begin maart alle bruine én groene bladeren af tot net boven de grond (zo’n 5 cm). Na een jaarlijkse snoeibeurt maakt de plant snel nieuwe, mooie bladeren aan.

Leuk weetje: bijen en vlinders zijn dol op leliegras. Een pluspunt voor de biodiversiteit in de tuin!

 

Verschillende soorten Liriope Muscari

Er bestaan verschillende varianten van deze plant. Zo zijn er de Moneymaker, de Big Blue en de Royal Purple, elk met paarse bloemen. Maar er is ook de Liriope Muscari Monroe White, en die heeft – de naam vertelt het al een beetje – witte bloemen.

Liriope muscari

Benieuwd naar andere kleurrijke herfst- of najaarsplanten? De loofboom Parrotia Persica kleurt in het najaar prachtig felrood. Liever roze accenten in de tuin tijdens de winter? Neem dan eens een kijkje bij de Viburnum Bodnantense. Of ga voor de witte bloemen van de Heptacodium Miconioides, ook bekend als de ‘zevenzonenboom’.

Ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top