6 maart 2022

Lenteplant in de kijker: Magnolia of Beverboom

De Magnolia of Beverboom is een zeer bekende voorjaarsbloeier. Met haar prachtig gekleurde en heerlijk geurende bloemen is het een blikvanger in elke tuin.

Lenteplant in de kijker: Magnolia of Beverboom

Kenmerken van de Magnolia plant

De Magnolia is een opvallende plant met grote tulpachtige of stervormige bloemen. Dat komt ook omdat het een van de eerste struiken is die in bloei staat. De meeste soorten bloeien in het voorjaar, rond april-mei, maar er zijn ook soorten die iets vroeger of later bloeien. In totaal zijn er meer dan 300 soorten die tot de Magnolia familie behoren. Er is dus een grote verscheidenheid aan groottes en kleuren. De volgende kenmerken gelden voor de meeste Magnolia soorten:

– Meestal gebruikt als (meerstammige) struik

– Houdt van zon of halfschaduw

– Best beschut planten

– Houdt niet van te zware of natte grond

– Winterhard

– Weinig tot geen snoei nodig

– Doorgaans bladverliezend

3 soorten Magnolia planten in de kijker

Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, zetten we er hier enkele in de kijker. We beginnen met de meest bekende soort, de Magnolia Soulangeana. Deze is vooral populair door haar prachtige wit-roze bloemen die in april-mei verschijnen. De Magnolia Soulangeana kan 5 tot 8 meter hoog worden, wat minder geschikt is voor kleine tuinen.

Bloem van de Magnolia soulangeana

Voor klanten met een kleine tuin kunt u kiezen voor de Magnolia Stellata. Deze soort wordt maximaal 3 meter hoog. Kenmerkend zijn de witte stervormige bloemen die bij zacht weer zelfs al in maart beginnen te bloeien. Dat maakt de Magnolia Stellata meteen ook de vroegst bloeiende Magnolia. Let wel op, vroegbloeiende soorten plant u best beschut om de kans op vorstschade te verminderen.

magnolia stellata in bloei

De Magnolia Grandiflora is een van de uitzonderingen binnen de familie. Het is de enige groenblijvende soort die nog winterhard is in onze regio. Deze Magnolia bloeit ook door in de zomer en heeft, zoals de naam ook doet vermoeden, de grootste bloemen. Deze kunnen tot wel 30 cm groot worden. Na de bloei vormt de Magnolia Grandiflora onopvallende artisjokachtige vruchten.

Wilt u weten welke Magnolia het meest geschikt is voor de tuin van uw klant? Vraag het ons! Wij helpen u graag verder.


Top