8 januari 2022

Lees het interview met De Gazonrenovator!

Bert en David zijn de twee gezichten achter De Gazonrenovator in Pelt/Meeuwen. Wat begon met wat schoffelen, mondde uit tot een passie in bijberoep. U leert ze beter kennen in dit interview.

Lees het interview met De Gazonrenovator!

Opvoeders van beroep

David: “We zijn opvoeders van beroep en daardoor collega’s van elkaar. Zo hebben we elkaar ook leren kennen. Al snel ontdekten we dat we allebei een passie voor groen hadden. In het begin was dat hier en daar wat schoffelen, maar dat werd jaar na jaar steeds serieuzer. In 2017 besloten we de koppen bij elkaar te steken en samen De Gazonrenovator in bijberoep op te richten. Bert: “We hebben al regelmatig getwijfeld om van dit bijberoep ons hoofdberoep te maken. Maar we doen onze huidige job ook zo graag, dat het voor ons een moeilijke afweging blijft om te maken. De combinatie van de twee jobs blijft doenbaar, al zijn we onszelf al een paar keer voorbijgelopen (lacht). Ondertussen hebben we een goed evenwicht gevonden en daar blijven we ons voor nu ook op focussen.”

 

Tuinieren in afstandsonderwijs

David: “We zijn ooit begonnen aan een cursus tuinieren in afstandsonderwijs. Over verschillende zaken hadden we vragen, dus besloten we ons erin te verdiepen. Maar op dat moment was de vraag naar ons werk zo groot, dat we de opleiding nooit hebben afgerond (lacht). Maar ervaring hebben we zeker en vast opgedaan! Bert: “Zoals onze naam aangeeft, zijn we gestart als gazonrenovators. Destijds lag onze focus op het juist bemesten, het verticuteren of een gazon (her)aanleggen. Want voor optimale groeivoorwaarden is een goed onderhoud belangrijk. Zodra we besloten om ons machinepark uit te breiden, verruimden ook onze werkzaamheden. Naast gazons en snoeiwerken, bieden we nu ook alles aan voor totaalconcepten. We tekenen zelf plannen uit, kiezen planten uit en leggen de tuin aan van A tot Z. In de voorbereiding heeft ieder van ons zijn eigen taak, terwijl we de aanleg samen uitvoeren.”

 

Evolutie in tuinarchitectuur

Bert: “Perfect afgelijnde tuinen is iets wat we nog steeds appreciëren, al maken de strakke tuinen steeds meer plaats voor natuurlijke tuinen die bijdragen aan dat wat de insecten en dieren nodig hebben. Vroeger was ieder scheef grassprietje er een teveel. Dat is nu heel anders. Bij De Gazonrenovator zien wij het liefst een perfect gazon dat mooi aansluit bij een romantische, natuurlijke tuin. David: “Natuurlijk blijft een onderhoudsvriendelijke tuin wel belangrijk. Maar we zien dat natuurlijke bloemenborders en speelse elementen hun terugkeer vinden naar de tuinen vandaag. Ik denk dat deze mindset niet van korte duur is, maar eerder een blijver is. Persoonlijk past deze stijl ook het beste bij onze persoonlijke smaak. Dat maakt het eens zo fijn voor ons (lacht). Ik kan er echt van genieten wanneer een (natuur)tuin perfect aansluit bij het huis. Die match creëert een speciaal gevoel.”

Originaliteit door eerlijkheid

Bert: “Ieder project start op basis van de vragen en wensen van de klant. Daarna is het aan ons om onze expertise er langs te leggen. Is het belangrijk dat het gazon altijd groen is? Dan stellen we voor om beregening aan te leggen. Moet er altijd iets in bloei staan, vier seizoenen lang? Dan passen we onze bloemen- en plantenkeuze hierop aan. Denkt de klant in de toekomst aan een robotmaaier? Dan maken we bredere gazonranden, zodat een robotmaaier hier in de toekomst gemakkelijk overheen rijdt. Het zijn kleine details, maar die maken wel een groot verschil op lange termijn!” David: “Daar waken we wel over. Vroeger bleven we altijd uitgaan van de ideeën van de klant. Vandaag maken we duidelijk wat de klant echt mag verwachten wanneer ze een bepaalde beslissing maken. Kiest de klant bijvoorbeeld niet voor grasmatten maar voor het zaaien van gras? Dan maken we ze duidelijk dat het veel langer duurt voordat je echt geniet van een mooi resultaat. Ook over de bodemvereisten zijn we bij De Gazonrenovator veel duidelijker. Een gazonaanleg begint niet meer zonder voorafgaande bodemanalyse en ook bij beplanting is de bodemgesteldheid het eerste waar rekening mee gehouden moet worden.”

 

Inspiratiebronnen

David: “Waar we inspiratie opdoen? Overal! Je ogen goed openhouden, dat helpt vooral (lacht). Wanneer we langsgaan bij Plantura, dan neuzen we graag rond en nemen we de minder bekende planten in ons op. Maar natuurlijk zijn er ook de professionele websites die we regelmatig een bezoekje brengen. Bert: “Ook leuk om, weliswaar met een kritische bril, te volgen: de Facebookgroepen met een focus tuinieren. Je komt daar zoveel tegen en dat is vaak heel verrassend! (lacht) Het is vooral belangrijk om je continu te verwonderen en kritisch te willen bijleren.”

 

Samenwerking Plantura

David: “Met de Gazonrenovator werken we ongeveer anderhalf jaar samen met Plantura. Onze samenwerking is gestart toen we in het hoogseizoen op zoek waren naar bepaalde planten. We vonden ze nergens, behalve bij Plantura. En sindsdien zijn we er gebleven. Bert: “Bij Plantura zijn we zeker van kwalitatief plantgoed. En de hulp van Dries is altijd enthousiast en oprecht. Is er een plant of bloem niet voorradig? Dan komen ze àltijd met een waardig alternatief. We hebben echt niets aan te merken over hun service of op onze samenwerking in het algemeen. Alleen is het een beetje jammer dat het voor ons even rijden is (lacht). Maar dat hebben we er graag voor over!”

Benieuwd naar de realisaties van De Gazonrenovator? Neem een kijkje op hun website. 


Top