9 augustus 2021

Lavendel verzorgen: waar moet u op letten?

De heerlijk geurende lavendel kleurt tal van weides en tuinen paars en soms ook andere kleuren zoals wit. Als u de struik goed onderhoudt, geniet u voor lange tijd van de mooie mediterrane plant! Waar u zoal op kan letten om de dwergstruik lang mooi te houden, leest u in deze blog.

Lavendel verzorgen: waar moet u op letten?

Lavendula Angustifolia

De Lavendula Angustifolia is familie van de dwergstruiken en wordt daarom niet groter dan een meter. De struik heeft grijze bladeren en heeft een typerend paars bloemetje dat kruidig en zoet ruikt. De lavendelstruik is een echte trekpleister voor bijen, hommels en vlinders, aangezien het hun bron is voor nectar en stuifmeel.

 

Lavendel verzorgen

Lavendel staat het liefst op een zonovergoten plaats, in een goed gedraineerde en kalkrijke grond. Het enige minpunt bij lavendel, is dat de plant soms snel veroudert. Hierdoor krijgt de struik een minder fris uitzicht.

 

Dit kan je oplossen door de lavendel te verzorgen:

– Snoei de plant in nadat ze is uitgebloeid. Snoei je de plant lange tijd niet? Dan is de kans op verhouting groot. Snoei je de plant wanneer deze al verhout is? Dan lopen de verhoute delen vaak uit, ook dat zorgt niet altijd voor een even mooi uiterlijk. Denk er dus aan om de struik regelmatig te snoeien!

–  Wanneer je de plant snoeit, mogen de stengels minimaal met 1/3e worden ingekort. Jonge lavendelstruiken mag je meerdere keren snoeien: net na de winter en eind augustus. Rond eind augustus kan je alle uitgebloeide stelen eruit knippen en de struik in vorm snoeien voor het najaar.

 

Lavendel planten

Lavendel planten kan het hele jaar door. Zolang het niet vriest en/of de grond bevroren is. Wanneer u de lavendelplant aanplant, voegt u ook best meteen kalk toe aan de grond. Daarna is het voldoende om op jaarlijkse basis de grond te voeden met extra kalk. Verder heeft de lavendelstruik niets nodig op vlak van verzorging. Enkel bij extreem droog weer doet u er goed aan om de struik af en toe te wateren.

Heeft u vragen over uw lavendelplant? Neem dan zeker contact met ons op of kom een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top