8 maart 2021

Klimaatbomen: “Ze verhinderen het heat-island-effect en voorkomen hittestress.”

Klimaatbomen spelen wereldwijd een belangrijke rol als maatregel voor klimaatmitigatie en -adaptatie. Naar aanleiding daarvan startte Centrum Duurzaam Groen in 2017 het project ‘Ruimte voor Bomen’, dit deden ze in samenwerking met Limburg.net. Kristof Odeur, projectcoördinator bij Centrum Duurzaam Groen, geeft een woordje

Klimaatbomen: “Ze verhinderen het heat-island-effect en voorkomen hittestress.”

Waarom zijn klimaatbomen nu zo belangrijk?

“Klimaatbomen spelen wereldwijd een belangrijke rol als maatregel voor klimaatmitigatie en -adaptatie. Door bomen te planten gaan we enerzijds de strijd aan tegen de klimaatverandering (mitigatie), maar passen we ook de gevolgen van die klimaatverandering aan (adaptatie). Bomen leggen CO2 vast en beperken de opwarming van onze steden. Het temperatuurverschil tussen een verharde, bebouwde omgeving met of zonder bomen kan snel oplopen tot 8 graden. Bomen verhinderen dus het ‘heat-island-effect’ en voorkomen hittestress.”, vertelt Kristof.

“De laatste jaren kampen we met weerextremen. Steeds vaker krijgen we te kampen met langdurige droge perioden en kortstondige hevige regenbuien. Bomen werpen met schaduw op de bodem en voorkomen zo dat de bodem snel uitdroogt. Maar bomen hebben ook een bufferend vermogen. De bladeren en takken vangen water op waar het gedeeltelijk verdampt. Het resterende water wordt vertraagd afgevoerd naar de bodem waardoor er minder wateroverlast ontstaat.”

“Voor onze lichamelijke en mentale gezondheid zijn bomen ideale partners. Ze produceren zuurstof en zuiveren onze lucht. Ze verbeteren dus onze luchtkwaliteit door het capteren van fijn stof, ozon en stikstofoxiden. Een omgeving waar veel bomen staan, werkt ontspannend en stress-reducerend.“

“Bomen verhogen de biodiversiteit in onze omgeving. Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen, voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor de rupsen van prachtige vlinders. Zij zorgen er op hun beurt voor dat plaaginsecten worden bestreden en onze voedselgewassen worden bestoven.” zegt Kristof.

 

Wat zijn klimaatbomen?

“Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde beschrijving van wat een klimaatboom is. Maar we kunnen de term ‘klimaatbomen’ gebruiken voor bomen die gebruikt worden in verharde en bebouwde omgevingen. Het zijn bomen die bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Bomen die toleranter zijn voor droogte en hogere temperaturen.

 

Informatie over bomen in Limburg

“Centrum Duurzaam Groen heeft samen met de provincie Limburg, het Provinciaal Natuurcentrum en Limburg.net de nieuwe website www.klimaatbomeninlimburg.be ontwikkeld. Deze website staat sinds 1 maart 2021 online en bevat een bron van informatie voor steden en gemeenten, groenbedrijven, studiebureaus en particulieren. Op de website vindt u ook een bomenzoeker die jou helpt bij het zoeken naar een geschikte klimaatboom voor jou locatie. Zeker een bezoekje waard dus!”


Top