3 december 2019

Ilex crenata en buxus: zelfde uitzicht, andere aanpak

Buxus is bijna niet weg te denken uit de Vlaamse tuinen. Helaas houdt de buxusmot wel van een groen blaadje. En teisteren verschillende ziektes de plant. Heel wat collega-tuinaanleggers en -architecten kiezen dan ook steeds vaker voor de Ilex crenata als alternatief. Maar waar let je best op als je voor deze soort kiest? We geven je vier praktische tips. 

Ilex crenata en buxus: zelfde uitzicht, andere aanpak

Ilex crenata – ook wel bekend als Japanse hulst – is tegenwoordig aan een flinke opmars bezig. De reden? Qua uiterlijk doet hij heel hard denken aan buxus. Maar daar knelt ook het schoentje. Ilex wordt namelijk vaak gebruikt alsof het geen beperkingen heeft, maar heeft een andere, meer delicate aanpak dan buxus nodig. Je buxus uit de grond halen en je Japanse hulst er in de plaats weer insteken, gaat dus niet werken. Daarom geven we je 4 tips om Ilex crenata te planten en te onderhouden:

1.  Let op voor natte voeten

Ilex crenata heeft fijne, dichte wortels die vrij oppervlakkig groeien. Dat wil zeggen dat hij lichte, humusrijke grond nodig heeft om goed te floreren. En het allerbelangrijkste: de bodem moet goed doorlaatbaar zijn. Ilex staat namelijk niet graag met zijn voeten in het water.

2.  Een grondanalyse kan helpen

In tegenstelling tot buxus, houdt Ilex crenata niet van kalkrijke grond. Iets zuurdere grond kan hij daarentegen wel smaken. Idealiter doe je dan ook eerst een grondanalyse vooraleer je start met beplanten. Zo kweken wij onze Ilex crenata bijvoorbeeld in een grondmengsel met een pH van 4,5. Dat kan je in volle grond creëren door de grond te vermengen met turf.

3.  Zorgvuldig snoeien is een must

De meeste types Japanse hulst groeien zeer snel. Daarom raden we aan om Ilex crenata toch zeker twee keer per jaar te snoeien. Een pas gesnoeide Ilex crenata vertoont sneller uitlopers dan een buxus die net onder handen is genomen. Ilex is bovendien ook delicater dan buxus, en kan je niet zo makkelijk weer opkalefateren wanneer je het verknoeit. Vergeet je klant hier dan ook niet op te wijzen als hij of zij voor Ilex crenata kiest.

4.  Kies voor een ander alternatief

Is de grond niet geschikt om Japanse hulst te planten? Kies dan voor een ander alternatief. Er bestaan heel wat andere mooie soorten met gelijkaardige kenmerken. Zo zijn Osmanthus en de Portugese laurier bijvoorbeeld eveneens een waardige vervanger.

Heb je nog planttips nodig voor jezelf of je klanten of wil je ons graag een andere vraag stellen? Contacteer ons dan zeker en wij helpen je snel verder!


Top