22 januari 2021

Hamamelis: de toverhazelaar als een van de mooiste winterbloeiers!

De Hamamelis, beter gekend als de toverhazelaar, is een grote struik of klein boompje dat vanaf januari tal van tuinen geel kleurt. De plant bloeit op kaal hout, hierdoor zijn de bloemen extra opvallend en komen ze mooi tot hun recht. De zachtzoete geur van de bloemen doet u verlangen naar de lente. Maar op welke plaats en in welke grond bloeit de struik het best? 

Hamamelis: de toverhazelaar als een van de mooiste winterbloeiers!

Toverhazelaar: de struik voor kleinere tuinen

De toverhazelaar groeit niet snel, net daarom is het de perfecte struik voor kleinere tuinen. Om het iets concreter te maken, het duurt minimaal 10 jaar voordat de struik een mooie maat bereikt heeft. Hierdoor neemt de plant niet te veel plaats in en combineert u de heester gemakkelijk met andere planten. Kies bijvoorbeeld voor lage beplanting met donker blad, zo komt de kleur van de bloem nog mooier tot zijn recht!

De toverhazelaar wordt niet graag verplant, kies daarom de locatie met zorg uit. Wilt u de plant toch graag verplanten? Doe dit dan tussen november en maart.

 

Hamamelis: kies voor een vochtige en lichtzure grond

De toverhazelaar staat het liefst in een vochtige lichtzure grond. Ook staat ze het liefst in de zon maar doet het ook goed in halfschaduw. De struik groeit vooral in de breedte en heeft daardoor voldoende plaats nodig. Enkel zo krijgt de heester alle plaats om uit te groeien tot een mooie volwassen plant.

 

Toverhazelaar: onderhoud en snoeien

Doordat de struik traag groeit, is ze erg gemakkelijk in onderhoud. Snoeien is daarom ook niet noodzakelijk, maar de plant verdraagt het wel. Wilt u de takken toch graag wat inkorten? Knip dan enkel de takken af die elkaar kruisen en knip de tak korter tot een nieuwe en jonge scheut.

 

Hamamelis: varianten en andere soorten

De toverhazelaar heeft ook nog andere varianten waar niet naast gekeken kan worden:

Hamamelis Mollis: een struik die in het wild voorkomt met oranje bloemen

Hamamelis Mollis

– Hamamelis Mollis Pallida: een heester met lichtgele bloemen

Hamamelis Mollis Pallida

– Hamamelis Intermedia Arnold Promise: een toverhazelaar met helder gele bloemen

Hamamelis Intermedia Arnold Promise

– Hamamelis Intermedia Diane: een struik met rode bloemen

Hamamelis Intermedia Diane

Ontvangt u graag meer informatie over deze mooie winterbloeier? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top