3 mei 2021

Lenteplant in de kijker: Gleditsia triacanthos sunburst

De Gleditsia triacanthos sunburst: haar jongste bladeren kleuren tijdens het voorjaar prachtig geel waardoor ze rond deze periode van het jaar in veel tuinen en straten een echte blikvanger is. Meer weten over deze meerstammige struik? Lees snel verder!

Lenteplant in de kijker: Gleditsia triacanthos sunburst

Gele valse christusdoorn: open groeivorm

De Gleditsia triacanthos sunburst krijgt ook wel de naam: gele valse christusdoorn. Triacanthos betekent driedoorn en verwijst naar de drievoudig vertakte takdoorns die bij de soort vaak voorkomen op de stam en twijgen. Desondanks de benaming christusdoorn, heeft de struik geen stekels. Rond eind april/begin mei zijn de eerste felgele bladeren zichtbaar, daarna kleuren ze zachtgroen. Met andere woorden is de boom eerder een blikvanger tijdens de lente in plaats van de zomer.

De gele valse christusdoorn heeft een open groeivorm, waardoor ze erg mooi is als meerstammige boom. De boom is de eyecatcher voor in uw tuin en is vooral geschikt voor middelgrote tuinen. Net omdat de boom tot 10 meter groot wordt, is ze minder geschikt voor kleine tuintjes. Dankzij de open groeivorm en de lichte schaduw, aarden andere planten en bloemen gemakkelijk onder de boom.

 

Gleditsia triacanthos: plaats en onderhoud

De Gleditsia triacanthos sunburst staat het beste in goed doorlatende en humeuze grond die niet te nat is. U plant haar het best op een zonnige plaats, al is halfschaduw ook prima. De meerstammige struik is redelijk windbestendig, al doe u er geen goed aan om haar op een open vlakte te planten. Zo is het risico op afbrekende takken groter.

De boom heeft mooie bladeren die eerst enkel en later dubbel geveerd zijn. De licht doorlatende kroon moet amper gesnoeid worden, wat misschien wel het grootste voordeel is van deze boom.

Gele valse christusdoorn: een bijensucces
Tijdens de maanden mei en juni zijn er ook geelwitte bloemen op te merken bij de struik, deze herkent u aan hun trosvormige samenstelling. De bloemen zijn eerder subtiel, maar zijn wel heel erg in trek bij de bijen.

Weetje: de gele valse christusdoorn is vlinderbloemig. Dit wil zeggen dat ze stikstof uit de lucht haalt en gebruikt als voeding.

 

Ontvangt u graag meer informatie over deze mooie lentebloeier? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top