28 oktober 2021

Gazonspecialist Cura Verde aan het woord!

Cura Verde is gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen. Van perfect gesnoeide hagen tot een onkruid- en mosvrij gazon. We nemen de tijd voor een interview met zaakvoerder Joris.

Gazonspecialist Cura Verde aan het woord!

Cura Verde: zorg voor groen

“Ik startte mijn carrière op de tuin- en landbouwschool met een specialisatie in tuinaanleg. Ik specialiseerde me nadien ook nog in bosbouw, waarna ik als zelfstandige aan de slag ging bij tuinarchitect Jan Joris. Daar mocht ik drie jaar lang meewerken aan exclusieve projecten in het buitenland. Ontzettend leerrijk, maar ik zat meer in het buitenland dan dat ik thuis was. Op een bepaald moment werd dat een beetje te veel.”, vertelt Joris. “Ik ging opnieuw op zoek en vond mijn passie bij Vitalis, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van luxetuinen. Daar heb ik uiteindelijk 11 jaar lang gewerkt en leerde ik echt de kneepjes van het vak! Uiteindelijk begonnen mijn handen te kriebelen om zelf aan de slag te gaan. Zo ben ik in 2020 gestart met Cura Verde. Catalaanse woorden die staan voor ‘zorg groen’. Hoe ik op die naam ben gekomen? Een heerlijke reis naar Barcelona zit daar voor iets tussen (lacht).

 

Alles begint bij de bodem

“Met Cura Verde specialiseer ik me naast tuinonderhoud ook op het aanleggen en onderhouden van gazons. Hier begint alles bij de juiste knowhow en bodemkennis. Een grondstaal vormt het begin, op basis daarvan weet ik precies wat ik moet doen. De structuur bepaalt het uiterlijk van je gazon. Ik kies ervoor om de grond eerst intensief te bewerken: ik frees de grond gelijk , voeg voedingsstoffen toe en trek daarna alles weer gelijk. Daarna laat ik de grond drie tot zes maanden rusten, zodat de grond op een natuurlijke wijze zakt. Dat is een lange periode, vaak tegen de verwachtingen in van de klant. Maar als ik de klant dan laat zien wat het eindresultaat gaat zijn, brengen ze er graag het geduld voor op. Veel mensen willen meteen resultaat, maar als je gazon wilt zonder onkruid of mos, moet je de natuur echt tijd geven. Zou ik de grond niet bewerken? Dan ontstaat er een slechte irrigatie, waardoor het water in de bodem blijft staan en er algen en mosvorming ontstaan. Het eerste jaar geniet je misschien wel van een mooi gazon, maar de jaren daarna begint het er veel minder fraai uit te zien.”, zegt Joris.

 

Een groen gezond gazon

“Een gazon zonder onkruid? Daar zijn wel een aantal tips en tricks voor. Want een gazon met onkruid betekent dat de grond vruchtbaar is, maar het betekent ook dat de structuur te los is. De grond aanwalsen is een no go, je laat het beter op een natuurlijke manier zakken. Daarnaast zijn meststoffen ook zo belangrijk! Kalium, magnesium en ijzer gebruik ik het liefst. Kalium zorgt voor een mooie groene kleur, magnesium zorgt voor de bladgroenontwikkeling en ijzer gaat schimmelvorming tegen. Ook turf of compost is belangrijk en vormt de toplaag van een gazon. Wanneer je dit met regelmaat rondstrooit, merk je gegarandeerd een verschil op. Een gezonde bodem krijg je alleen maar door je handelingen te herhalen.”

 

Gazon met motief

“Wanneer het gazon dan eenmaal volgroeid is, vind ik het ook leuk om het te maaien en er een leuk motief aan toe te voegen. Dat doe ik niet met de hand (lacht), maar met bijvoorbeeld een kooimaaier van het merk Allett. Het Allett grasmachine vind je maar op twee plaatsen in België, onder andere bij Cura Verde. Een voor- en achterrol drukken het gras op een specifieke manier aan, waardoor er lichte en donkere schakeringen zichtbaar zijn. Zonlicht speelt hier een belangrijke rol in!

De passie gaat zover dat ik zelfs meedeed aan de ‘Allett Creative Lawn Stripes Competition’. Een wereldwijde wedstrijd waar meer dan 100.00 mensen aan deelnemen, verspreid over heel de wereld. Uiteindelijk zat ik bij de 20 laatste van Europa. De beste uitzendingen worden er uitgehaald en de winnaar wordt gekozen op basis van creativiteit. Mijn klanten weten dat ik daardoor gefascineerd ben en ze hiervoor bij mij terecht kunnen.”, aldus Joris.

   

 

Een tuin zonder zorgen

“Als er een trend is die opvalt, dan is het wel dat mensen steeds vaker kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Ze willen geen uitzicht hebben op onkruid of een wildernis, maar kiezen voor strakke hagen en een perfect gazon. Dat is precies wat ik doe met Cura Verde. Wanneer we een dag hebben gewerkt in een tuin, zijn er geen drastische verschillen op te merken. Dat zou ik ook niet willen! Het werk dat moest gebeuren, is met de grootste zorg uitgevoerd: het gazon is gemaaid, de kantjes zijn terug proper, de planten zijn gevoed en hebben water gekregen… Wanneer de mensen terug thuiskomen, wil ik hun zorgen echt wegnemen. Het moét goed zijn!”

Bent u benieuwd naar het werk van Cura Verde? Neem zelf een kijkje!


Top