6 december 2022

Deutzia gracilis: een kameleon met een zeemzoete geur

Een plant die er in het voorjaar wit uitziet en in het najaar een prachtige paarsrode kleur krijgt? Dat is de Deutzia gracilis – oftewel: bruidsbloem. Met z’n heerlijke honinggeur wordt het een onmisbare parel in uw tuin.

Deutzia gracilis: een kameleon met een zeemzoete geur

De Deutzia gracilis is een prachtige bladverliezende heester, afkomstig uit Japan. U plaatst hem het best in de zon of halfschaduw zodat hij optimaal kan bloeien. De beste periode om hem aan te planten? In z’n rustperiode: rond het einde van het najaar en begin van het voorjaar. In het najaar verliest hij namelijk z’n bladeren en in het voorjaar groeien er nieuwe aan.

Deze voorjaarsplant wordt zo’n 80 cm hoog en is geschikt voor kleine borders en vakbeplanting.

 

Kleurenpalet van wit naar paars

Wat de Deutzia gracilis typeert? Z’n mooie witte bloemen. Rond april begint de witte bloei, en in het najaar verkleurt hij. In de herfst worden de bladeren namelijk paarsrood. Een echte kameleon dus!

Wat ook fijn is: de bloemen hebben een heerlijke honinggeur die vlinders en insecten aantrekt. Een aangename plant voor mens én dier.

 

Hoe onderhoudt u de Deutzia gracilis?

Goed nieuws: deze plant is helemaal niet veeleisend. Hij is zelfs sterk winterhard en enorm onderhoudsvriendelijk. Zorg er wel voor dat u hem in een humusrijke en goed doorlatende, vochtige grond plaatst. Water geven hoeft enkel na de aanplanting of bij langdurige droogteperiodes. Snoeien is maar 1 keer per jaar nodig, steeds na de bloei. Snoei de oudste takken gerust tot de grond, zo blijft de plant jong.

 

Wilt u graag meer wit in de tuin? Dan raden we ook de winterse Lonicera fragrantissima en het siergras Pennisetum alopecuroides aan.

 

Bent u tuinarchitect of -aannemer en ontvangt u graag meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder!


Top