16 februari 2021

Boom aanplanten met succes? DeBeer&DeVos geeft advies!

Een boom is een bron van leven en vraagt zorg en aandacht, zeker tijdens het planten. DeBeer&DeVos leert ons de geheimen van hun vak en legt in 5 stappen uit hoe u een boom aanplant en wat de aandachtspunten zijn.

Boom aanplanten met succes? DeBeer&DeVos geeft advies!

Wanneer bomen planten?

Wanneer u een boom plant, is het belangrijk om rekening te houden met de plantperiode. Een boom plant u het best tussen november en maart, met voorkeur voor nieuwjaar. Op dat moment is de boom in rust en gaat de energie van de boom naar de diktegroei en niet naar de knopontwikkeling of aanmaak van nieuwe bladeren.


1. Kies de juiste plaats

Houd in de eerste plaats rekening met de grootte (breedte en lengte) van de boom en de plaats waar u de boom plant. Voorzie voldoende plaats zodat de boom zich goed kan ontwikkelen. Het liefst doet u hiervoor beroep op de kennis van een expert. Zo benut u de huidige oppervlakte zo goed mogelijk en komt u binnen een aantal jaren niet voor de verrassing te staan dat de boom te groot is en gekapt moet worden.

WEETJE: Iedere boom moet u op minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren planten, dit is wettelijk bepaald.

 

2. Boom aanplanten: zorgzaam transport

Boom gekozen? Dan is het tijd om de boom met veel zorg op locatie te brengen. De haarwortels mogen niet uitdrogen! Bedek daarom de wortels tijdens het vervoeren met een juten zak. Wordt de boom pas over enkele dagen of maanden geplant? Zet de boom dan tijdelijk in de grond of leg aarde op de wortels. Enkel zo geraken de wortels niet beschadigd. Op een winderige dag sterft een naakte wortel op 2 uur tijd af, een juten zak maakt dus een groot verschil.

 

3. Maak een goede plantput

Maak de plantput even diep als de kluit of pot van de boom. De boom een beetje te hoog planten, kan geen kwaad. Plant u de boom bijvoorbeeld 5 cm te diep, dan krijgen de wortels amper lucht. Zo moet de boom de komende jaren energie steken in de wortelgroei en groeit de boom amper of sterft hij af.

De omvang van de plantput mag 2 tot 3 keer zo groot zijn dan de breedte van de kluit of pot. Het zand dat u uit de grond haalt, mengt u met goede compost die niet meer warm mag zijn. Zet hierna de boom in de plantput en maak de put terug toe met de gemengde grond.

Zit er ijzerdraad rond de kluit? Deze mag u er rond laten, enkel de bovenkant van de ijzerdraad moet losgeknipt en opengelegd worden.

 

4. Boom aanplanten: veranker de boom

Zodra de boom is geplant, voorziet u ook best drie boompalen rondom de boom. Is het een fragiele boom met een buigzame stam (bijvoorbeeld de Liquidambar), dan kiest u best voor een kluitversteviging.

Kies voor palen die ongeveer 55 cm boven de grond uitkomen. Bind de palen vast met een niet elastische band op kniehoogte. Wanneer u ze hoger aanbindt, wordt de stam onderaan niet gestimuleerd om te groeien. Kiest u voor kniehoogte, dan investeert de boom energie in de diktegroei. Boompanelen zijn sterk aangeraden bij bomen van een omtrekt van 30 cm of meer. De verankering mag weg na drie jaar.

 

5. Boom aanplanten: maak een gietrand

Normaal heeft u nog wat met compost gemengde zand over. Hiermee maakt u een gietrand boven op de grond met ongeveer een hoogte van 10 tot 15 cm. De diameter van de gietrand is minimaal de breedte van de kluit.

Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, mag u de gietrand wekelijks volgieten met water. Een gietrand voorkomt het afvloeien van water en zorgt dat het water naar de kluit of wortels gaat. Deze gietrand kan u ook voorzien van wat haksel of herfstbladeren, dat is beter dan een naakte grond.

 

Heeft u nog vragen over het planten van bomen? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top