22 januari 2020

Beplanting kiezen? Doe eerst een bodemanalyse!

De ene bodem is de andere niet. Zo floreren sommige planten meteen in de grond van je klant, terwijl andere een pak meer moeite hebben. Een bodemanalyse biedt in dat geval uitsluitsel. We leggen je uit hoe het in z’n werk gaat.

Beplanting kiezen? Doe eerst een bodemanalyse!

Elke plant stelt z’n eigen eisen qua bodem en bemesting. Maar vaak voeren collega-tuinaanleggers of architecten beplantingswerken uit zonder daarbij stil te staan, in een bodem die niet echt optimaal is. En dat kan betekenen dat je klant achteraf meer werk en kosten gaat hebben aan z’n tuin.

Wil je een tuin aanleggen of ontwerpen? Dan is een bodemanalyse de eerste stap. Zo’n analyse:

  • brengt mogelijke tekorten van de bodem aan het licht
  • vertelt welke eisen de bodem stelt
  • en bevat voorstellen over hoe je ‘m kan verbeteren

Een bodemanalyse helpt je op die manier met het kiezen van de juiste beplanting.

Stap 1: de grondstaal

Hoe begin ik nu aan zo’n bodemanalyse? Simpel: door bij een gespecialiseerde dienst zoals de Bodemkundige Dienst van België aan te kloppen. Daar bestel je een tuindoos naar keuze, afhankelijk van het doel van de analyse. Van grondontleding tot een compostontleding of een milieuscreening.

Enkele dagen later ontvang je een pakket met al het nodige materiaal en een handleiding om ermee aan de slag te gaan. Dat gebruik je om een grondstaal te nemen in de tuin van je klant, waarna je ‘m via de bijgeleverde stalenenvelop naar het laboratorium opstuurt.

Stap 2: de analyse

Vervolgens onderzoekt het laboratorium de bodemstaal op een aantal factoren. Bij een standaardonderzoek zijn dat onder andere:

  • De grondsoort
  • De zuurtegraad
  • Het humusgehalte
  • En de aanwezige voedingselementen

Een tweetal weken later krijg je de resultaten in de bus. Zo zie je in één oogopslag welke voedingselementen de bodem tekortkomt. En voor welke er net een reserve is. Daarnaast krijg je meteen ook bemestings- en bekalkingsadvies en een aantal bijkomende tips voor de bodem in kwestie.

De uitslag kan je dan gebruiken om de juiste plantkeuze voor die bodem te maken. En een plan op te stellen voor een ideale mix qua bodemverbetering en bemesting. Het resultaat? Een tuin met een hoog succesratio én een tevreden klant.

Nog meer onderhoudstips nodig? Wij staan voor je klaar!

Nog meer plant- of onderhoudstips nodig, zowel voor jou als voor je klanten? Stuur ons dan zeker een berichtje. Of spring eens binnen bij ons. Wij staan steeds met veel plezier voor je klaar.


Top