6 februari 2022

Tutorial: bloembollen verzorgen na de bloei

Nadat bloembollen prachtig in bloei hebben gestaan, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zo geniet uw klant ook volgend jaar van een kleurrijke tuin! We geven enkele tips.

Tutorial: bloembollen verzorgen na de bloei

Bloembollen verzorgen nadat ze zijn uitgebloeid

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de bloembol in optimale conditie te houden. Na de bloei kunt u de bloemen afknippen. Dat zorgt ervoor dat ze geen energie moeten steken in het maken van zaden. Laat het loof staan tot het helemaal afgestorven is. De plant haalt namelijk energie uit het blad en slaat het op in de bloembol. Zo heeft de bol het jaar nadien meer energie om mooi te bloeien. Pas als het loof volledig vergeeld en afgestorven is, kunt u de bloembollen eventueel rooien.

 

Eenjarige of meerjarige bloembollen verzorgen

Voordat u overgaat tot het rooien van de uitgebloeide bloembollen, is het belangrijk om te weten welke bloembollen u heeft aangeplant. Eenjarige en meerjarige bloembollen vragen om een specifieke verzorging. Eenjarige bloembollen plant u jaarlijks opnieuw aan. Meerjarige bloembollen laat u gemakkelijk staan!

 

Bloembollen rooien en bewaren

Bewaar eenjarige bloembollen door ze te rooien wanneer het blad en de steel volledig afgestorven zijn. Verwijder de aarde en broedbolletjes van de bloembollen, maar maak ze zeker niet schoon met water. Anders gaan ze sneller rotten. Daarom bewaart u ze ook best op een droge, luchtige en donkere plek. Een kartonnen doos met krantenpapier tussen de bollen is al voldoende. U merkt het: bloembollen verzorgen is helemaal niet zo moeilijk!

 

Bloembollen opnieuw planten

Als u de vorige stappen goed gevolgd hebt, zijn de bloembollen in optimale conditie om het jaar nadien weer prachtig te bloeien. In het najaar is het tijd om ze terug te planten. Voor het planten van bloembollen gaven we eerder al deze tips.

 

Hebt u nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op of kom eens een keertje langs op afspraak. Wij helpen u graag verder.


Top